Trecerea la ora de vară: ne dăm ceasurile înainte și pe noi peste cap
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/ora_de_varaaa_39847600.jpg)
România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025. Astfel, la ora 03:00, ceasurile vor fi date înainte la 04:00. Faptul va aduce zile mai lungi și seri mai luminoase, însă vom dormi mai puțin pentru o noapte. Vom resimți asta mai ales dacă avem activități programate duminică dimineață.
Această modificare orară ne ajută, teoretic, să beneficiem mai mult de lumina naturală în lunile de vară. Totuși, impactul său asupra sănătății rămâne un subiect controversat.
Trecerea la ora de vară și cum resimțim noi schimbarea asta
Schimbarea bruscă a orei poate avea efecte asupra sănătății, perturbând ritmul biologic natural al organismului. Această modificare orară poate provoca
• tulburări de somn,
• oboseală cronică,
• dificultăți de concentrare,
• creștere a riscurilor cardiovasculare, atacuri de cord,
• accidente vasculare cerebrale, ca urmare a dezechilibrării ritmului circadian.
Studiile au descoperit chiar o legătură între schimbarea orei și tulburările de dispoziție, chiar un risc mai mare de suicid.
De asemenea, modificarea orei poate avea un impact asupra siguranței rutiere. Este asociată cu un număr mai mare de accidente din cauza scăderii atenției și a reflexelor încetinite.
Adaptare pentru schimbarea orei
Pentru adaptare mai ușoară, experții recomandă:
Pentru adulți
• ajustarea treptată a orei de culcare cu 15-20 de minute înainte de schimbare,
• expunerea la lumină naturală dimineața,
• limitarea consumului de cofeină și a timpului petrecut în fața ecranelor înainte de somn,
• o pauză scurtă de somn în timpul zilei, dar nu după ora 15:00.
Pentru copii
• activitate fizică zilnică,
• reducerea timpului petrecut în fața ecranelor înainte de culcare,
• menținerea unui program constant de somn
• crearea unui mediu liniștit pentru odihnă,
• scurtarea somnului de prânz.
Aceste măsuri simple pot reduce efectele negative ale schimbării orei și te pot ajuta să faci tranziția mai ușor, scrie și adevarul.ro.
Țările europene care nu fac trecerea la ora de vară
Deși majoritatea țărilor europene schimbă ora de vară în ultima duminică din martie, câteva state au renunțat la această practică. Printre acestea se numără:
- Rusia, care a abandonat schimbarea orei în 2011, adoptând permanent ora de vară. Ulterior, în 2014, a revenit la ora standard pe tot parcursul anului.
- Islanda, datorită poziției sale geografice, unde variațiile de lumină naturală nu justifică ajustările sezoniere.
- Belarus și Turcia, care au păstrat permanent ora de vară, renunțând la schimbările sezoniere ale orei.
- Georgia și Azerbaidjan, care, în 2004 și 2016, respectiv, au decis să nu mai modifice ora. Au invocat stabilitatea programului și reducerea confuziei în afaceri și transporturi internaționale.
Aceste state consideră că schimbările orei nu aduc beneficii.
Și pentru a ne da seama că în acest weekend ne confruntăm cu o treabă cât se poate de serioasă, aveți în vedere și asta: trecerea la ora de vară determină modificări temporare în comportamentul alimentar, cu mese principale decalate și mai multe episoade de foame resimțită pe parcursul nopții, afirmă președinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu. Detalii științifice pe acest subiect transmite Agerpres.
Știați că infractorii urăsc trecerea la ora de vară? Și despre asta e vorba, într-un documentar pro și contra orei de vară bine făcut și valabil mereu, pe rador.ro.