Trei nevăzători și-au recăpătat vederea datorită unui implant de cornee artificială

Publicat: 23 aug. 2022, 15:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Trei nevăzători și-au recăpătat vederea datorită unui implant de cornee artificială

Trei pacienți și-au recăpătat vederea datorită unui implant de cornee artificiale, concepută de o echipă de cercetători suedezi.

Cercetători de la Universitatea Linkoping  din Suedia au realizat un studiu pe un lot de 20 de pacienți voluntari, afectați de aceeași boală a ochilor: keratocon. Boala le-a provocat pierderea parțială sau totală a vederii. Studiul, publicat în numărul din 11 august al revistei Nature Biotechnology, prezintă rezultate impresionante, transmite Le Point.

Din cei 20 de pacienți voluntari, 14 și-au pierdut total vederea din cauza keratoconului. Această boală apare atunci când corneea  se subțiază și se umflă, formând o curbură neregulată a ochiului. Corneea ia forma unui con, ceea ce provoacă vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și chiar orbire.

După implantarea de cornee artificiale, toți voluntarii și-au recuperat parțial vederea și trei din cei paisprezece cu deficiențe de vedere și-au dobândit vederea completă.

Doi ani după implantarea corneelor artificiale, nu s-a înregistrat nicio complicație.

Cercetătorii suedezi și iranieni, care au colaborat la acest proiect, au conceput aceste cornee artificiale folosind celule de piele de porc, pentru că aceasta este foarte ușor de găsit.

Am făcut eforturi considerabile pentru a ne asigura că invenția noastră va fi cât mai disponibilă și mai abordabilă pentru toți pacienții nu numai pentru cei bogați, confirmă unul din autorii studiului într-un comunicat.

De asemenea, studiul arată că pentru evitarea respingerii grefelor se aplică un tratament mai simplu comparativ cu altele. Din punct de vedere chirurgical, această  corenee artificială este mai ușor de aplicat.

Potrivit Neil Lagali, profesor de oftalmologie experimentală la Universitatea Linkoping, chirurgul nu mai este nevoit să ridice propriile țesuturi ale pacientului. În locul acesteia, se face o mică incizie, prin care este inserat implantul în corneea existentă. Este o metodă puțin invazivă, care presupune puține instrumente și care ar putea fi realizată în multe spitale, spre ajutorul mai multor pacienți.