Trei recipiente ideale pentru depozitarea mierii de albine

Publicat: 02 mart. 2023, 07:08, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Trei recipiente ideale pentru depozitarea mierii de albine

Mierea este un aliment minune, care nu ar trebui să îți lipsească din alimentație. Fie că alegi să o servești la micul dejun, la prânz sau la desert, mierea ar trebui să se afle zi de zi în meniul tău. Iar dacă deja obișnuiești să o consumi, iată câteva sfaturi despre cum poți păstra mierea în condiții optime pentru toată durata anului, astfel încât aceasta să își mențină gustul, aroma și proprietățile benefice. 

Borcane din sticlă

Cea mai bună metodă de a depozita mierea și de a o păstra în condiții optime este alegerea unor recipiente închise etanș. Iar opțiunea ideală ar fi folosirea unor borcane pentru miere, de dimensiuni medii, cu capac special, care poate fi închis etanș. Astfel, aerul nu va pătrunde în borcan, iar calitatea mierii nu va fi compromisă.

Pe lângă borcanele de sticlă, te poți orienta și către recipientele din plastic, însă acestea sunt o variantă ideală doar pe termen scurt. Mierea poate să interacționeze cu alte substanțe chimice, așa că există întotdeauna riscul ca aceasta să își schimbe gustul sau concentrația, dacă absoarbe compuși chimici din compoziția plasticului.

Totodată, mierea de albine nu este un produs care să aibă o valabilitate specifică, iar perioada recomandată pentru consum depinde de compoziție și de modul în care mierea este păstrată. În general, această perioadă este variabilă. Spre exemplu, mierea preambalată, cea pe care o găsești în borcanele de pe rafturile supermarketurilor, are o valabilitate de până la doi ani. Însă, aceasta poate fi consumată și dacă depășește această perioadă, mai ales dacă produsul nu are un gust acru, sau mirosuri de fermentație.

Butoaie de lemn

O altă variantă de a depozita mierea pentru o perioadă mai lungă de timp ar fi utilizarea butoaielor de lemn. Poți alege butoaie confecționate din fag, tei, arin sau mesteacăn, care au un nivel de umiditate mai scăzut, care nu depășește pragul de 16%.  Dacă aceste butoaie sunt închise etanș, mierea își poate păstra gustul, savoarea și culoarea aurie pentru o perioadă îndelungată.

În cazul în care alegi să păstrezi mierea într-un butoi de lemn ar trebui să te asiguri că aceasta este depozitată ulterior într-un loc cât mai întunecat. Lumina puternică și temperaturile ridicate pot să altereze valoarea nutritivă a mierii.

Un alt detaliu pe care trebuie să îl iei în calcul despre cum se păstrează mierea constă în faptul că aceasta trebuie ferită de umiditate. Alege să muți butoaiele cu miere într-un loc uscat, ferit de umiditate. Iar pentru a evita apariția mucegaiului, ar fi ideal ca încăperea utilizată pentru depozitarea mierii să beneficieze de o ventilație constantă.

Vase de lut

Dacă vrei să depozitezi mierea într-un spațiu sigur, poți opta pentru recipientele din lut, care pot fi închise foarte bine cu ajutorul unui sigiliu cu ceară, care nu va permite pătrunderea aerului. Totuși, dacă alegi să depozitezi mierea în vase de lut, ar fi ideal să le speli foarte bine înainte, evitând folosirea detergenților.

Nu uita că mierea absoarbe foarte ușor toate mirosurile intense, tocmai de aceea ar trebui să te asiguri că vasul în care o vei depozita a fost foarte bine curățat și că nu a fost folosit în prealabil pentru depozitarea mirodeniilor sau a usturoiului. De asemenea, se recomandă evitarea folosirii vaselor în care a fost păstrată făina, deoarece aceasta poate produce fermentarea mierii.

Încearcă să ții mierea departe de mirosurile puternice, precum tutunul sau fumul, vopseaua sau benzina, care pot altera aroma și gustul acestui produs apicol.

Așadar, mierea poate fi păstrată atât în borcane de sticlă, cât și în vase de lut sau butoaie, cu condiția clară ca aceste recipiente să fie închise etanș și să nu permită pătrunderea aerului.