Trei șefi din primărie au ajuns la pușcărie după chefuri de 1 milion pe banii contribuabililor
Cum arată nota de plată dacă spargi un milion de lei din bugetul local pe cum te duce capul, inclusiv pe chefuri? Un milion de lei plus trei ani de pușcărie. Chiar dacă sună a banc, e cât se poate de real și au simțit-o pe pielea lor fostul primar, contabilul și casierul din Lehliu Sat.
În urmă cu șapte ani, pe 4 decembrie 2015, poliţiştii din Călăraşi făceau şapte percheziţii într-o cauză de abuz în serviciu și delapidare cu un prejudiciu de peste 1 milion de lei.
Cei vizați erau Nicolae Matei (foto), fost primar al comunei Lehliu Sat, Marian Iorgu, contabil și Claudiu Antonache, casierul primăriei.
Cum să risipești 1 milion
Extrem de simplu: după bunul plac, după cum o dovedesc cele două agende găsite la domiciliul casierului Andronache. Meticulos, acesta nota în ele fiecare cheltuială.
„Recunosc că în intervalul 2011 – septembrie 2014, în mai multe rânduri, am însușit și dispus de banii încasați cu titlu de impozite și taxe locale. Destinația acestor sume de bani am ținut-o pe cele două agende care s-au găsit cu prilejul percheziției efectuate la domiciliul meu. În agendele respective am menționat sumele de bani și modul de folosire a acestora.
Așa cum rezultă din acele înscrisuri o parte din bani au fost dați în mod repetat primarului, o altă parte contabilului; de asemenea, bani au mai primit secretarul primăriei și viceprimarul menționat de asemenea cu apelativul. Acești bani erau remiși la cererea persoanelor respective care invocau diverse necesități sau efectuarea unor plăți”, a fost declarația casierului în fața anchetatorilor, conform ziare.com.
Pus să împartă banii, casierul nu s-a uitat nici pe el.
„Suma totală depistată ca fiind lipsă în gestiunea mea, aproximativ 200.000 de lei mi-au revenit mie, bani însușiți pe parcursul timpului în mod repetat. Astfel cum rezultă din agendele mele o serie de sume au fost folosite pentru alimentarea cu carburant a autovehiculelor primăriei, pentru plata unor cheltuieli, pentru a serba zilele de naștere ale angajaților, pentru a achiziționa mâncare pe care o consumau toți angajații primăriei în timpul serviciului sau alte produse nealimentare (de exemplu detergenți) ce serveau folosinței în cadrul primăriei sau folosinței proprii a angajaților”, a explicat casierul.
„Situația era tolerată de primar”
Din perspectiva contabilului, lucrurile simple: știa că situația era scăpată de sub control, tolerată de primar dar nu mai avea ce să facă – era pe un drum fără oprire.
„În calitatea pe care o am și cunoscându-mi atribuțiile, mi-am dat seama de situația existentă și de faptul că este tolerată și de primar și am înțeles că, date fiind împrejurările în care se apela la încasările din impozite și taxe, eu nu mai pot face nici o verificare a casieriei pentru că nu aș fi avut cum să justific folosirea sumelor respective”, a declarat contabilul, potrivit actului de acuzare.
Conform raportului Curţii de Conturi, în perioada ianuarie 2011 – octombrie 2014 s-a constatat lipsa din gestiune a sumei de 1.040.366, 91 lei, reprezentând încasări de la contribuabili din impozite și taxe locale, încasări care nu au fost înregistrate în evidența contabilă și nu au fost depuse la trezorerie.
Final penal
După ce au fost reținuți pentru 24 de ore, primarul, contabilul și casierul primăriei Lehliu Sat au fost trimiși în judecată în 2015. Condamnarea definitivă a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel București abia pe 18 noiembrie 2022.
Primarul Matei Nicolae a primit 2 ani şi 4 luni închisoare, pentru complicitate la delapidare, și 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Prin contopire, are de executat pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și are interzis să mai ocupe funcția de primar în următorii trei ani. În plus, trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe perioada de 60 zile.
Contabilul Marian Iorgu a primit 2 ani închisoare pentru complicitate la delapidare, și 2 ani și 4 luni pentru abuz în serviciu. În final, are de executat pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și nu mai are dreptul să fie contabil timp de 5 ani.
În solidar, cei trei au de achitat 1.042.587,48 lei, cu titlu de daune materiale; contabilul Marian Iorgu are însă de achitat și un spor de 423.817 lei, daune materiale.