Trei sferturi din români plănuiesc să-și renoveze locuința. Care este bugetul alocat
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/renovare-apartament-mare.jpg)
Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025. Mai mult de jumătate dintre ei doresc îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței. Alți 36% vor face doar reparații necesare, arată cel mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio.
21% dintre participanții la studiul Raiffeisen Bank vor să investească în creșterea eficienței energetice a locuinței, iar un segment de 8% își pregătește casa pentru un nou membru al familiei.
România – țara cu cei mai mulți proprietari
Analiza realizată de Raiffeisen Bank este relevantă în contextul în care România este țara din UE cu cei mai mulți proprietari de locuințe.
Potrivit Eurostat, cel mai ridicat procent de proprietari de case și apartamente se înregistrează în România, cu un procent de peste 95% din populație care trăiește într-o locuință proprietate personală. Țara noastră este urmată de Slovacia (93%), Croația (91%) și Ungaria (90%).
Conform sursei citate, trei din zece participanți la studiu își propun o renovare integrală, în timp ce restul respondenților planifică renovări parțiale sau reparații minore. Doi din trei respondenți afirmă că vara este cel mai bun anotimp pentru această activitate.
Bugetul mediu depășește 9.000 de lei
Bugetul mediu pentru renovare depășește 9.000 de lei, iar în cazul lucrărilor ample, 23% dintre respondenți estimează costuri de peste 20.000 de lei.
Românii se pregătesc financiar din timp pentru renovarea casei. Cei mai mulți (54%) fac economii, însă pentru renovările integrale, unii aleg să folosească produse bancare precum cardul de credit (20%) creditul de nevoi personale (18%) sau apelează la descoperitul de cont (11%).
„Românii își iubesc locuințele, iar noi ne dorim ca ei să poată locui într-un spațiu care îi reprezintă și îi ajută să se simtă bine. Renovarea casei este o investiție nu doar în locuință, ci și în calitatea vieții. Dar această investiție nu trebuie să afecteze bugetul unei familii sau să îi facă pe români să renunțe la obiective importante, precum educația copiilor sau alte planuri de dezvoltare”, a declarat Vladimir Kalinov, vicepreședinte Retail, Raiffeisen Bank România.
Cercetarea Raiffeisen Bank, în colaborare cu Appinio, de tip CAWI, a fost realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 750 de persoane în luna aprilie 2025.
Acesta este al cincilea studiu din seria „Despre Bani 1:1”, pe care Raiffeisen Bank o desfășoară lunar pe subiecte care țin de comportamentul financiar al românilor și impactul banilor asupra deciziilor de zi cu zi.