Tribunalul București a prelungit cu 30 de zile arestul la domiciliu pentru primarul orașului Otopeni
Tribunalul București a prelungit arestarea preventivă a primarului orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, cu 30 de zile. Acesta se află în arest la domiciliu.
Silviu Constantin Gheorghe şi Constantin Vlad au fost reţinuţi de DNA, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi ilegale către diverse firme în contul unor lucrări fictive.
În acelaşi dosar, este cercetat penal Bogdan Ionel Ştefan, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Otopeni, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
De asemenea, au fost puşi sub acuzare un diriginte de şantier şi trei oameni de afaceri, printre aceştia fiind şi Nelu Iordache. Acesta este condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar de corupție. Ceilalți doi oameni de afaceri sunt Elena Robitu și George Cristian Ciucă.
Procurorii anticorupţie notează că, în perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie “Infrastructura de bază în oraşul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, edilul Silviu Constantin Gheorghe şi directorul executiv Constantin Vlad şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi acceptat la plată şi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei.
Conform anchetatorilor, 25.421.080 lei reprezintă iniţial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziţionat.
“Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier, deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea “stornată” a “procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate”, explică DNA.