Triduumul Pascal al pătimirii, morții și învierii Domnului
Triduumul pascal reprezintă punctul culminant al anului liturgic romano-catolic. Este timpul în care sunt celebrate misterele centrale ale mântuirii noastre: pătimirea, moartea şi învierea lui Cristos.
Sunt trei zile – Joi, Vineri, Sâmbătă – din Săptămâna Mare, în care creștinii catolici celebrează moartea și învierea lui Isus Cristos: Cina de Taină a lui Isus cu discipolii, arestarea, crucificarea și înmormântarea, culminând cu Învierea.
În cadrul Liturghiei din Joia Sfântă, Episcopul sfințește sfintele uleiuri – crisma, uleiul catehumenilor și untdelemnul bolnavilor -, care vor fi folosite pe tot parcursul anului liturgic. În aceeași zi, Papa a oficiat Liturghia Cina Domnului, cu ritul Spălării picioarelor, printre deținuții minori de la Casal del Marmo, de la periferia Romei.
În Vinerea Sfântă, se oficiază Calea Crucii, fiind comemorate Patima și Moartea Domnului. Papa Francisc oficiază devoțiunea ”Calea Crucii” la amfiteatrul roman Colosseum.
În această zi de post și abstinență, precum și în Sâmbăta Sfântă, Biserica, după o tradiție străveche, nu celebrează sacramentele, în afară de sacramentele penitenței și ungerii bolnavilor. Biserica exprimă de o manieră vizibilă misterul acestei zile: pe altar nu se află nimic, nici cruce, nici sfeșnice, statuile cu Mântuitorul sunt acoperite cu pânză de culoare mov.
La finalul Săptămânii Sfinte, potrivit programului liturgic, papa Francisc prezidează solemna Vigilie Pascală în noapte de Paști, la Catedrala Sfântul Petru.
În Duminica Paștelui, Învierea Mântuitorului, după liturghia de la Catedrala Sfântul Petru, din balconul central al Bazilicii, Papa Francisc va da binecuvântarea Urbi et Orbi (ora 13:00 n.r.)