Zilnic în misiune: Nava militară specializată în detectarea obiectelor plutitoare explozive
O navă militară, specializată în detectarea obiectelor plutitoare explozive, este trimisă zilnic în misiune pentru depistarea eventualelor mine marine care ar proveni din zona portului ucrainean Odesa.
O navă specializată s-a intors din misiunea pe mare fără a depista vreun obiect plutitor exploziv. În acest context, nava școală Mircea, cu 165 de militari la bord, din care 94 de elevi ai Școlii de Maistri Militari de Marină, a plecat într-un voiaj de instrucție, pentru aproape două luni.
Este vorba despre faptul că toate structurile de monitorizare speciale ale Forțelor Navale sunt activate pentru contracararea oricărui risc în apele teritoriale române ale Mării Negre.
Contraamiralul Mihai Panait, șeful Forțelor Navale Române, a dat asigurări că Marina Militară are un plan minuțios de supraveghere a Mării Negre. Potrvit acestuia, trebuie luat in calcul și profesionalismul marinarilor militari în depistarea și distrugerea minelor marine, dovedit în exercițiile organizate în Marea Neagră alături de forțele NATO.
„Avem echipamente de descoperire de vedere pe timp de zi și pe timp de noapte”
„Nu trebuie să își facă nimeni griji. În anii trecuți am avut mine descoperite pe care le-am distrus cu echipajul de scafandri de luptă EOD sau cu echipele special destinate pentru contracararea a astfel de amenințări”, a spus contraamiralul pentru Europa FM.
Nimeni de la bord nu trebuie să își facă griji, după cum a mai adăugat contracamiralul Mihai Panait: „Și pentru nava școală Mircea avem echipamente de descoperire de vedere pe timp de zi și pe timp de noapte. Ne-am luat toate măsurile necesare pentru a pleca nava în siguranță și pentru a o aduce in siguranță în portul Constanța”.
Sunt planificate escale în cinci porturi europene, urmând ca bricul Mircea sa revină acasă în data de 17 mai, exact în ziua în care sărbătorește 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.