Trufele au hoții lor. Unde pot fi găsite. Cum trebuie schimbată legislația românească. Laurențiu Păștinaru, preș. ANPM, răspunde

Publicat: 23 feb. 2025, 17:15, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
Trufele au hoții lor. Unde pot fi găsite. Cum trebuie schimbată legislația românească. Laurențiu Păștinaru, preș. ANPM, răspunde

Trufele din România, denumite și „diamantele pământului”, sunt în pericol real de dispariție din cauza braconajului, avertizează președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, invitat la „Dialogurile Puterii”. De asemenea, președintele ANPM subliniază faptul că pe piața neagră se maschează foarte bine proveniența trufelor.

 Agenția Națională pentru Protecția Mediului, prin agențiile județene, dau autorizații de recoltare a trufelor. Omul are un teren pe care îl dă în administrare ocolului silvic. Firmele vin, concesionează prin licitație acel teren. Sau vin persoanele fizice care îl concesionează pentru consum propriu, de exemplu, și vor să recolteze trufe. Oamenii vin la noi, depun un memoriu pentru autorizația de recoltare.

Conform autorizației de recoltare, poți doar cu vanghină (n.r., instrumentul care te ajută să sapi pentru a recolta trufa), doar cu câini dresați, o anumită cantitate de trufe, un anumit perimetru. Dacă ai găsit o trufă stricată, să o lași acolo pentru că sporii ajută la  regenerarea trufelor.

Primarii dau acorduri de recoltare în mod haotic, spune președintele ANPM, iar vânătorii de trufe profită din plin de acest lucru.

Dar la noi în România nu se întâmplă așa. Primarii (localităților de podiș și de câmpie, din zonele acestea) vin și dau niște acorduri pentru recoltare. Un primar a venit la mine și a expus speța asta: am dat opt acorduri de recoltare a tufelor. L-am întrebat cu ce sumă, în ce zonă ați dat aceste autorizații de recoltare? Păi, în zona de pășune. Cum, domnule, ce, acolo sunt trufe? Nu sunt.

Cum se maschează proveniența trufelor

Dându-se aceste acorduri de recoltare, se ajunge în faza de a masca achiziționarea sau colectarea trufelor de către cel căruia îi dă autorizația de recoltare și el o să se ducă să braconeze în anumite zone în care nu are autorizație și o să zică „domnule, eu de aici le am! De unde mi-a dat domn primar, eu de aici le-am cules”. Și astfel maschează proveniența trufelor.

Omul care a concesionat de la ocolul silvic ajunge să nu mai poată să recolteze de pe teritoriul lui, din cauza celor care au venit de la primării cu aceste acorduri. Deci, acel beneficiar nu va mai ajunge să recolteze bunul pe care l-a concesionat. 

Ce se poate face pentru a preveni braconajul trufelor

O reglementare punctuală. De exemplu, schimbarea ordinului de ministru 410/ 2008.

Lucrăm la asta. Și ministerul, și noi am tot avut comisii. Cred că urmează să venim cu schimbarea acestui ordin mult mai strict, cu o transparență totală. De exemplu, conform autorizației de recoltare, ai voie cu maximum doi câini, indiferent de suprafață, pentru că ei sapă haotic.

Potrivit lui Păștinaru, braconierii care culeg ilegal trufe folosind câini special antrenați distrug ecosistemele forestiere. Afectează procesul de regenerare a acestor ciuperci valoroase.

Regenerare, într-un fel, nu mai poate să se facă. Umiditatea, nutrienții din sol dispar și ajungem să nu se mai regenereze, pentru că e o specie foarte pretențioasă.

Trufele cele mai multe din România

După numărul de autorizații de recoltare, ANPM a avut un număr la nivel de țară de 293 de autorizații de recoltare.

Suceava este în top. 

Este o zonă muntoasă, de pădure, cel mai mare fond forestier din ce știu eu este Suceava. Pe zona de trufe avem Suceava, Gorj, iarăși un județ foarte bun, și Bacău.

În România, există mai multe soiuri de trufe, inclusiv trufa albă, una dintre cele mai scumpe din lume. Mai există diverse tipuri de trufe negre, fiecare cu caracteristici distincte de culoare, miros și gust.

Cât costă trufele 

Trufele sunt bogate în diverşi aminoacizi importanţi. Au efecte antimicrobiene, de scădere a inflamației și de prevenție a bolilor cronice, potrivit nutriționiștilor.

O trufă nobilă, proaspătă, de doar 20 de grame, costă 142 de lei, conform unui site de specialitate. Restaurantele plătesc însă şi sute de euro pentru ciupercile de calitate premium.

O trufă albă de 1 kg s-a vândut la o licitație pentru 120.000 de euro

De exemplu, o trufă albă de aproape 1 kg a fost vândută la o licitație la Torino pentru 120.000 de euro.

Se exportă foarte mult. Trufa este un produs foarte scump. Avem trufa albă, neagră, trufe de toamnă, porcească etc. Se deosebesc în funcție de gust, miros, dimensiuni.

Dar vedem și aceste trufe pe tot felul de rețele de vânzări și am sunat din curiozitate. „Dar de unde le aveți, cum le aveți?”  „Păi le am de la un om din Vrancea care a mers pe munte și le-a găsit.” Vă dați seama, poate zona aia era concesionată pentru un anumit om care vine la licitație. 

În plus, este foarte scump. Poți să licitezi și să recoltezi cu 100.000 de euro, 80.000 de euro. Pentru recoltare ai anumite perimetre și tu licitezi ca totul să fie legal, și vin alții, și le fură.