Povești de 14 februarie: Dragostea extraordinară a lui Donald Trump
Politica lui Donald Trump poate părea ostilă, dar vorbește ca pe o felicitare de Ziua Îndrăgostiților.
Ce vorbește Donald Trump când vorbește despre dragoste? Pentru că acest om se prezintă ca fiind plin de ea. Este asociat unei politici a plângerii și a răzbunării care a culminat uneori în violență, cel mai infam în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Și totuși, niciun alt președinte sau candidat la președinție nu s-a înconjurat atât de mult de mesaje de dragoste, scrie The Economist.
În discursuri și e-mailuri de propagandă, Trump își fermecă susținătorii cu amintiri constante ale iubirii sale. Printre cei cărora le-a declarat dragostea de-a lungul anilor se numără „hispanicii”, „saudiții”, „cei slab educați” și ofițerii Agenției Centrale de Informații. Inima sa adesea are motive de care rațiunea pare să nu știe nimic. Ca Titania, s-a îndrăgostit de cele mai improbabile creaturi („Ne-am îndrăgostit”, a spus entuziast despre liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un). Ca Rihanna, a găsit dragostea în locuri fără speranță, inclusiv în Uniunea Sovietică („puteai vedea că era o țară în care era multă dragoste”) și chiar în mulțimea din 6 ianuarie („Era multă dragoste acolo. Era o dragoste uriașă”).
Practic, prin definiție, președinții nu sunt oameni obișnuiți. Dar chiar și după standardele lor anormale, Trump este un personaj neobișnuit. Adversarii săi susțin că a avut un avantaj în viață ca fiu al unui dezvoltator imobiliar milionar. Nu îi acordă suficient credit, însă, pentru modul în care, prin îndrăzneală, determinare și o anumită flexibilitate etică, s-a făcut miliardar, o celebritate flamboaiantă, o vedetă de televiziune și apoi președinte – cum, ca și Jay Gatsby al lui F. Scott Fitzgerald, Donald Trump „a izvorât din concepția lui platonică despre el însuși”. Insistența asupra acestei concepții l-a copleșit pe cei care ridiculizau candidatura sa acum opt ani, a împins majoritatea republicanilor să creadă că nu a pierdut în 2020 și poate acum să convingă americani să-l readucă la Casa Albă.
Biografiile lui Trump au povestit cum, pe măsură ce a descoperit că poate domina și amăgi alții, a dobândit și un anumit dispreț pentru ei. Odată ce a devenit cunoscut pentru averea sa, oamenii au început să îl atace pentru favoruri. A fost uimit, ca și candidat în 2015, cât de ușor este să câștige voturi cu cel mai mic gest.
Wayne Barrett, un jurnalist din New York care a fost probabil cel mai apropiat student al ascensiunii, căderii și fragilei recuperări a lui Trump până în anii ’90, scrie în „Trump” că oamenii care lucrau pentru mogul își doreau să găsească dragostea în el, dar „nu credeau cu adevărat că are capacitatea pentru asta”. Barrett citează o astfel de persoană spunând că Trump era „inconștient de propria sa tragedie” și apoi continuă: „După cum au văzut ei lucrurile, distanța sa profundă era atât de mult parte din viața lui neexaminate, încât nici nu o înțelegea, nici nu o regreta.” Când un prieten, iritat de lipsa de interes a lui Trump pentru problemele sale, l-a acuzat că este o persoană superficială, el a răspuns: „Asta este una dintre calitățile mele.”
Jay Gatsby a fost distrus de dragoste, dar acest lucru pare să aibă puține șanse să-l distrugă pe Donald, cum l-a numit prima sa soție, Ivana Trump. Outsiderii nu pot ști niciodată ce se întâmplă cu adevărat într-o căsnicie, dar jurnaliștii, avocații și participanții înșiși au făcut unele dintre căsniciile lui Trump mai transparente decât cele mai multe. Idealurile de dragoste nu au tendința de a predomina.
„Dacă nu te căsătorești cu mine, îți vei distruge viața”, au fost cuvintele cu care Trump a cerut-o în căsătorie pe Ivana, potrivit cărții sale „Raising Trump”. „Dragostea și afecțiunea continuă nu au fost o parte materială” a acordului lor marital, se arată într-o cerere de divorț a lui Trump, pe măsură ce cuplul se despărțea. „Mă plictiseam când ea mergea pe culoar”, a spus Trump mai târziu despre Marla Maples, femeia pentru care a părăsit-o pe Ivana. „Mă gândeam mereu: «Ce naiba fac aici?»” Probabil că nicio felicitare de Valentine’s Day nu va invoca vreodată sfatul lui Trump despre cum să te porți cel mai bine cu femeile: „Trebuie să le tratezi ca pe rahat.”
În afara familiei sale, Trump nu a exprimat prea multă dragoste pentru oamenii care l-au ajutat să-și construiască averea. „Uitați-vă la acei pierzători”, a remarcat el unui asociat când a văzut oamenii jucând în unul dintre cazinourile sale din Atlantic City, potrivit cărții „Confidence Man” de Maggie Haberman.