NYT: Trump a făcut presiuni asupra Ministerului Justiţiei pentru a declara „fraudă” la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020
Fostul preşedinte american Donald Trump a făcut presiuni asupra Ministerului Justiţiei pentru ca acesta să declare „fraudate” alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, conform The New York Times.
„Voi spuneţi doar că scrutinul a fost fraudat, iar eu mă ocup de restul”, a cerut Trump la 27 decembrie 2020, la o lună şi jumătate după victoria la prezidenţiale a democratului Joe Biden, potrivit notiţelor luate de către numărul doi din Ministerul Justiţiei, Richard Donoghue, relatează AFP.
Agenţia de ştiri precizează că aceste documente au fost prezentate vineri de o comisie a Camerei Reprezentanţilor care anchetează asaltul comis de susţinători ai lui Trump asupra Capitoliului din Washington.
Replica a venit din partea ministrului interimar al justiţiei, Jeffrey Rosen, care i-a spus lui Trump: „Înţelegeţi vă rog că Ministerul Justiţiei nici nu poate şi nici nu va pocni din degete pentru a schimba rezultatul alegerilor, nu aşa funcţionează lucrurile”.
Jeffrey Rosen i-a mai explicat lui Donald Trump că ministerul cercetase acuzaţiile de fraudă electorală şi nu găsise nicio dovadă.
„Avem datoria să le spunem oamenilor că a fost un scrutin ilegal şi fraudat”, a răspuns Trump.
Această conversaţie a avut loc cu doar câteva zile înaintea asaltului comis asupra Capitoliului de către susţinători ai lui Trump, menţionează AFP.
„Aceste notiţe în manuscris dovedesc că preşedintele Trump a ordonat direct principalei noastre agenţii însărcinate cu aplicarea legii să ia măsuri care vizau modificarea rezultatelor unui scrutin corect şi liber în ultimele sale zile de mandat”, a declarat aleasa democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de investigaţie a asaltului asupra Capitoliului, într-un comunicat de presă.
În notiţe mai apar detalii conform cărora Trump a susţinut că au avut loc fraude în statele Georgia, Michigan, Nevada şi Arizona, în timp ce Donoghue îi spunea miliardarului republican că datele prezentate de Trump erau false şi îi transmitea că nu s-au găsit dovezi de fraudă, după „zeci de investigaţii şi sute de audieri”.
Conform Agerpres, Trump s-a interesat de „alte locuri”, a lansat un atac asupra persoanelor care respingeau ipoteza fraudei electorale şi le-a cerut funcţionarilor să ia măsuri, insistând să verifice dacă în Pensylvania se înregistraseră mai multe voturi decât alegători.
Funcţionarii din Ministerul Justiţiei l-au mai informat pe Trump că instituţia nu avea dovezi care să justifice începerea unei acţiuni în justiţie pe tema rezultatului scrutinului, în timp ce miliardarul american le spunea că „mii de persoane au sunat” la birourile procurorilor districtuali pentru a se plânge şi că „nimeni nu are încredere în FBI”.