Trump câștigă un vot din trei din partea alegătorilor de culoare în alegerile din 2024

Publicat: 06 nov. 2024, 10:39, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Trump câștigă un vot din trei din partea alegătorilor de culoare în alegerile din 2024

În ciuda numeroaselor controverse rasiale care i-au marcat campania, Donald Trump a reușit să câștige un vot din trei din partea alegătorilor de culoare în alegerile prezidențiale din 2024, potrivit unui exit poll publicat marți seara de NBC News. Acest rezultat sugerează o schimbare semnificativă în comportamentul alegătorilor americani, care par tot mai puțin dispuși să se divizeze pe linii rasiale sau etnice, grupurile tradiționale fiind mai puțin susceptibile de a vota ca un bloc unitar.

Conform sondajului, alegătorii nu au mai votat masiv pe baza rasei sau etniei, iar acest fenomen a fost vizibil chiar în cazul unui scrutin marcat de polarizarea socială. Trump, în ciuda criticilor legate de atitudinile sale rasiste, a reușit să atragă o parte semnificativă din voturile minorităților, în ciuda unei campanii pline de controverse rasiale. Fostul președinte a jignit în repetate rânduri diverse grupuri, inclusiv afirmând că adversara sa birasială, Kamala Harris, „s-a făcut brusc neagră” în iulie, și atacând orașul Detroit, cu o populație majoritar afro-americană. De asemenea, o glumă a comediantului Tony Hinchcliffe, considerată rasistă, a fost lansată în cadrul unui miting al lui Trump la Madison Square Garden.

Viitor electoral incert pentru Harris

Chiar și în fața unei astfel de campanii, vicepreședinta Kamala Harris nu a reușit să atragă voturile minorităților în același mod în care a făcut-o Joe Biden în 2020. Deși Harris a continuat să domine votul afro-american, obținând 86% din voturi, a pierdut teren semnificativ în rândul alegătorilor latini și asiatici. În 2020, Biden câștigase 65% dintre voturile latino-americane și 61% dintre cele ale americanii asiatici, dar în 2024, Harris a obținut doar 53%, respectiv 56%.

În ciuda faptului că Trump a fost acuzat de multe ori de rasism și a avut o campanie marcată de controverse, el a făcut apel la minorități, inclusiv la comunitățile afro-americană, evreiască și catolică, sugerând că aceștia „trebuie să-și examineze capul” dacă îl votează pe Harris. Campania sa a fost activă în a atrage atenția asupra economiei și a democrației, două teme care au dominat preocupările electoratului.

Prioritățile alegătorilor: democrația și economia

Conform aceleași cercetări, alegătorii au indicat două teme principale de preocupare: democrația și economia. 34% dintre respondenți au considerat că democrația a fost cea mai importantă problemă, în timp ce 31% au subliniat economia ca prioritate principală. Alte subiecte, cum ar fi avortul și migrarea, au fost considerate importante de 14%, respectiv 11% dintre alegători, reflectând accentul pe care campaniile celor două mari partide l-au pus pe aceste teme.

Deși politica externă a fost un subiect relevant, în contextul războiului din Ucraina și al conflictului din Gaza, doar 4% dintre alegători au considerat-o o preocupare majoră. În ceea ce privește starea națiunii, sondajul a arătat o atitudine pesimistă generală: 43% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de direcția în care se află țara, iar 29% s-au declarat „mâhniți”. Doar 26% dintre respondenți au spus că sunt „mulțumiți” sau „entuziasmați”.

Economia și viața cotidiană

Un alt aspect important relevat de sondaj a fost starea economiei, 45% dintre respondenți afirmând că se simt mai rău financiar față de acum patru ani, în perioada în care Trump era încă la Casa Albă. Impactul pandemiei de COVID-19 și creșterea prețurilor la bunurile de consum au fost factori majori în această percepție.

În ciuda unui număr semnificativ de controverse, Trump se află într-o poziție favorabilă în urma votului, obținând victorii anticipate în state cheie ca Carolina de Nord, Pennsylvania și Georgia, fiind pe cale să preia conducerea în Colegiul Electoral și la votul popular. De asemenea, viitorul campaniei vicepreședintei Harris depinde acum de posibilitatea de a câștiga din nou statele tradițional democrate, cum ar fi Michigan și Wisconsin, însă marja de eroare este aproape inexistentă.