Președintele american Donald Trump a declarat o urgență națională pentru a proteja suveranitatea și pentru a consolida securitatea națională și economică. Informațiile relevante au fost publicate pe site-ul Casei Albe.
„Condițiile de bază, inclusiv lipsa de reciprocitate în relațiile comerciale bilaterale, ratele tarifare diverse și barierele netarifare, precum și politicile economice ale partenerilor comerciali ai SUA, care ne reduc salariile și consumul intern, așa cum demonstrează deficitul anual mare și persistent al comerțului cu mărfuri al SUA, reprezintă o amenințare neobișnuită și extraordinară la adresa securității naționale și a economiei”, se arată în document.
Se observă că sursa amenințării la adresa Statelor Unite se află în principal în afara țării, „în politicile economice interne ale partenerilor comerciali cheie și în dezechilibrele structurale în sistemul comercial global”. Trump a spus că declară starea de urgență în Statele Unite, din cauza acestei amenințări.
În același timp, economiștii au remarcat că decalajul în comerțul cu bunuri nu reflectă întreaga imagine a interacțiunii economice a SUA cu partenerii comerciali. De exemplu, anul trecut America a avut un excedent în exportul de servicii de 1,1 trilioane de dolari, cea mai mare cifră din istorie.
Deficitul comercial este compensat și de exporturile de capital și de conturile financiare, care includ tranzacții cu active străine și iertarea datoriilor internaționale.
Tarifele lui Trump: taxele la autovehicule intră în vigoare pe 3 aprilie
Taxele la mărfurile din China vor fi de 34%, din țările UE – 20% și din Elveția – 31%. Tarifele minime pentru alte țări din SUA vor fi de 10%.
La rândul ei, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa este pregătită să răspundă la impunerea unor tarife comerciale dure de către Statele Unite.