Trump: despre imunitatea prezidențială și despre șantaj
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a stârnit din nou o serie de controverse și dezbateri în legătură cu imunitatea sa în fața legii și rolul prezidențial în justiție. Criticând o decizie a judecătorilor de la o instanță de apel din Washington, D.C., Trump a avertizat că America ar putea fi „sfârșită, așa cum o știm” dacă un președinte nu ar avea imunitate în timpul mandatului său. Pentru că ar putea fi șantajat.
„Dacă un președinte nu are imunitate, Partidul Opozant, în timpul mandatului său, poate șantaja președintele spunând că, ‘dacă nu ne dai tot ce vrem, te vom acuza pentru lucrurile pe care le-ai făcut în timpul mandatului’, chiar dacă totul a fost complet legal și potrivit”, a scris Trump pe Truth Social, adăugând că „Obama, Bush și curând, Joe Biden, toți ar fi în ÎNCHISOARE. Protejați imunitatea prezidențială. FACEȚI AMERICA MARE DIN NOU!„
În esență, Trump susține că imunitatea prezidențială este esențială pentru buna desfășurare a funcției executive, argumentând că absența acesteia ar putea deschide calea pentru „șantajarea și extorcarea” președintelui de către partidul opozant. În cazul în care președintele nu ar fi protejat de urmărirea penală în timpul mandatului său, Trump a avertizat că acest lucru ar putea duce la o situație în care președinții anteriori, precum Obama, Bush și Biden, ar putea fi închiși.
Această declarație a fost făcută în contextul în care Trump este supus unei analize legale intense, în special în ceea ce privește eforturile sale de a rămâne în funcție, chiar și după ce a pierdut alegerile în fața lui Biden. În trecut, Trump a încercat să scape de acuzații invocând imunitatea prezidențială, dar instanța de apel din Washington, D.C., a respins aceste argumente.
Deși Trump și susținătorii săi au încercat să prezinte această problemă ca pe o luptă pentru protejarea prerogativelor prezidențiale, criticii susțin că acest demers reprezintă o încercare de a scăpa de responsabilitatea legală pentru acțiunile sale. În plus, această poziție ridică întrebări serioase cu privire la separația puterilor în stat și la echilibrul de putere între ramurile guvernamentale.
Această dispută de opinie publică ar putea avea consecințe de amploare asupra funcționării democrației americane și asupra credibilității instituțiilor juridice. Este posibil ca și această controversă să capete amploare. Ceea ce va influența viitoarele alegeri și decizii politice din Statele Unite.
Pentru Donald Trump începe o lună dificilă…
…sau de distracție în stare pură. Fiindcă omul e un mincinos de mare calibru. Minte cu pasiune. Deci va fi în elementul său, în fața juraților. Răsfoim informații mai vechi (CNN, AFP, Agerpres) și ne amintim că:
Un tribunal federal american a decis că procesul de la Washington împotriva fostului preşedinte Donald Trump privind încercările sale de a inversa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2020 va începe la data de 4 martie 2024.
Un judecător din New York a stabilit data procesului penal împotriva fostului preşedinte Donald Trump, pe 25 martie 2024.
Dacă cele patru procese penale în care este implicat Trump nu se vor finaliza cu sentințe definitve și revocabile până la alegerile din noiembrie, Trump se va grația. Presupunând că va câștiga, desigur. Ceea ce nu pare deloc imposibil, la cât de slab se mișcă democrații.