SUA speră să semneze un acord privind mineralele ucrainene în viitorul apropiat. Cu toate acestea, experții încă se întreabă de ce americanii chiar au nevoie de această afacere, deoarece nu există dovezi că Ucraina are de fapt rezerve semnificative de minerale de pământuri rare, scrie Business Insider.
„Nu găsesc nicio dovadă credibilă a zăcămintelor de pământuri rare în Ucraina. Deloc”, a declarat pentru Business Insider Laura Lewis, profesor de inginerie chimică, mecanică și industrială la Colegiul de Inginerie al Universității Northeastern (SUA).
Erik Jonsson, geolog senior la Institutul Geologic al Suediei, a spus că „Ucraina are o industrie minieră puternică, dar nu se bazează pe metale ale pământurilor rare”.
După cum notează Business Insider, acordul a acoperit o cantitate imensă de resurse fosile, inclusiv titan și grafit, care sunt deja extrase cu succes în Ucraina. Dar adevărata emoție de la Casa Albă a fost cauzată de elementele pământurilor rare – minerale cu adevărat rare din care se obțin unele tipuri de materiale, care sunt necesare în mod critic în industriile moderne de electronică și apărare.
Datele despre pământuile rare sunt din perioada sovietică
Cu toate acestea, problema este că baza de dovezi pentru prezența unor cantități semnificative de metale din pământuri rare, în Ucraina este extrem de slabă și necesită o confirmare suplimentară, spun experții. Tot ce se știe despre aceste zăcăminte se bazează pe explorări geologice care datează din vremea sovietică. Atât Jonsson, cât și Lewis spun că aceste date nu sunt suficiente pentru a-i interesa pe potențialii investitori. Acest lucru nu înseamnă că nu există zăcăminte de elemente de pământ rare, potrivite pentru dezvoltare, în Ucraina, spune Jonsson. Dar sunt necesare mai multe date despre acestea.
Experții subliniază că elementele pământurilor rare necesită o prelucrare mult mai complexă decât resursele fosile tradiționale, cum ar fi cărbunele sau minereul de fier. Pentru a obține material utilizabil, mineralele extrase trebuie supuse unei prelucrări chimice intensive folosind cele mai moderne tehnologii.
„Doar pentru că ai ceva în pământ nu înseamnă că poți obține o formă de metal care să fie folosit în procesele tehnologice moderne”, a spus Lewis.
Potrivit acesteia, pentru a începe cu adevărat exploatarea mineralelor ucrainene de pământuri rare, va fi nevoie probabil de investiții inițiale de mai multe miliarde de dolari și de cel puțin un deceniu și jumătate. Având în vedere acest lucru, investitorii doresc certitudine cu privire la lucruri precum drepturile funciare și calitatea infrastructurii –lucruri cu uriașe semne de întrebare în Ucraina sfâșiată de război și parțial ocupată, spun experții.