Trump – președinte i-a speriat rău pe europeni. Nebunia e de grad avansat la nivelul CE: „Pregătiți-vă pentru războiul cu Rusia! Cetățenii să aibă la îndemână provizii de urgență pentru 72 de ore”
Efectul câștigării alegerilor prezidențiale în SUA de Donald Trump se dovedește o sperietură groaznică pentru Uniunea Europeană. O performanță „politico-alarmisto-militară” de ultimă oră, la nivelul Comisiei Europene (CE), agită societatea. Oficialii europeni fac un apel, la nivel comunitar, pentru pregătiri de război, cetățenii fiind chemați să-și facă provizii de mâncare, apă și alte bunuri, în stocuri de urgență, de frica războiului cu Rusia, de parcă ar mai și avea timp să le mănânce, dacă le cade bomba în cap.
UE sfătuiește cetățenii să facă provizii de urgență. Un raport al Uniunii Europene recomandă cetățenilor să se aprovizioneze cu alimente, apă și alte provizii de urgență, care vor dura cel puțin 72 de ore. Motivul principal: teama de amenințarea războiului din partea Rusiei.
Un nou raport, prezentat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, în calitate de consilier special al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, recomandă cetățenilor Uniunii Europene să își facă provizii de urgență. Acest demers vizează pregătirea pentru situații critice, cum ar fi izbucnirea unui conflict armat sau alte crize majore.
Raportul subliniază că UE a fost insuficient pregătită atât în fața pandemiei de COVID-19, cât și a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și propune trecerea de la o abordare reactivă la una proactivă.
Între măsurile sugerate se numără cele care spun statelor membre să își îndrume cetățenii în privința ,,stocării alimentelor, apei, medicamentelor și a altor provizii esențiale pentru a putea fi autosuficienți cel puțin 72 de ore în caz de urgență”.
UE sfătuiește cetățenii să facă provizii de urgență – Raportul, citat de Newsweek, recomandă elaborarea unor ghiduri pentru populație privind stocurile de alimente, apă potabilă, medicamente de bază, lanterne și un radio alimentat cu baterii.
Astfel de măsuri ar contribui la pregătirea cetățenilor pentru diverse scenarii, inclusiv o nouă pandemie, fenomene meteo extreme sau posibile acțiuni armate. Experiența pandemiei de COVID-19 a arătat că lipsa stocurilor poate crea panică și lipsuri acute, fenomen care ar putea fi evitat în viitor printr-o pregătire mai bună la nivel individual și comunitar.