Trump va accepta rezultatul alegerilor numai dacă iese câștigător
Cu șase luni înainte ca alegătorii să meargă la urne, principalii republicani, conduși de fostul președinte Donald Trump, refuză să se angajeze să accepte rezultatele alegerilor din noiembrie, ridicând temeri că țara ar putea vedea o repetare a violențelor care au urmat în urmă cu patru ani, după pierderea lui Trump.
Refuzul de a se angaja să accepte rezultatele alegerilor devine oarecum un test al probei, în special printre lunga listă de posibili colegi de candidatură pentru Trump, al cărui raport cu primul său vicepreședinte, Mike Pence, s-a rupt din cauza opoziției lui Pence la presiunile lui Trump de a anula alegerile din 2020.
Într-un exemplu recent, senatorul Tim Scott (republican din Carolina de Sud) a fost presat de cel puțin șase ori într-un interviu televizat duminică dacă va accepta rezultatele din noiembrie. A refuzat de fiecare dată să facă acest lucru, spunând doar că așteaptă cu nerăbdare să-l vadă pe Trump din nou președinte.
A continuat să evite întrebarea chiar și atunci când interlocutoarea, Kristen Welker de la NBC News, i-a reamintit că „un semn distinctiv al democrației noastre este că ambele candidaturi acceptă o transferare pașnică a puterii”.
„Acesta este motivul pentru care atât de mulți americani cred că NBC este o extensie a partidului Democrat, la finalul zilei”, a spus Scott la un moment dat. „… Eu cred că președintele Trump va fi următorul nostru președinte. Este atât de simplu.”
Refuzul de a se angaja să accepte rezultatele alegerilor este „adânc îngrijorător”, a declarat Steven Levitsky, profesor de guvernare la Universitatea Harvard, care studiază democrația în întreaga lume. „Acceptarea rezultatelor alegerilor este de fapt regula cardinală a democrației. Este prima regulă a politicii democratice. Dacă un partid major nu este dispus să accepte înfrângerea în alegeri, democrația nu poate fi stabilă.”
Eforturile lui Trump de a anula alegerile din 2020 – și comportamentul său în jurul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului – fac acum obiectul a două dintre cele patru cazuri penale cu care se confruntă, pe măsură ce inițiază campania de revenire.
În timpul atacului, o mulțime de susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul în timp ce Congresul număra voturile electorale. Aproximativ 140 de polițiști au fost agresați în timpul violențelor, care au dus la acuzații penale împotriva a peste 1.200 de persoane. Pence în special părea să fie în pericol, în timp ce susținătorii lui Trump se grăbeau spre Capitol strigând: „Spânzurați-l pe Mike Pence”. Un comitet al Camerei a auzit mai târziu mărturii că Trump a indicat susținerea pentru strigăte.
Trump a continuat să pretindă în mod fals că alegerile din 2020 au fost trucate și că a câștigat state pe care nu le-a câștigat, cum ar fi Wisconsin.
De asemenea, Trump a sugerat că s-ar putea să nu accepte rezultatele următoarelor alegeri, inclusiv într-un interviu acordat Milwaukee Journal Sentinel săptămâna trecută.
„Dacă totul este onest, voi accepta cu bucurie rezultatele. Nu mă schimb în privința asta”, a spus Trump ziarului. „Dacă nu este, trebuie să luptați pentru dreptul țării.”
În plus, în interviuri recente pentru revista Time, Trump nu a exclus posibilitatea violenței politice în cazul în care va pierde din nou. Deși a spus că nu crede că va fi violență, a adăugat că „totul depinde întotdeauna de corectitudinea alegerilor”.
Și într-un interviu televizat marți cu un post de televiziune din Pennsylvania, Trump a minimalizat evenimentele din 6 ianuarie, a spus că nu regretă contestarea rezultatelor alegerilor din 2020 și le-a cerut oamenilor să „își urmeze inima” în contestarea alegerilor.
Președintele Biden, într-un interviu cu CNN difuzat miercuri seara, a spus că dacă va câștiga alegerile din noiembrie, Trump nu va recunoaște înfrângerea.
„Nu poți iubi țara doar când câștigi”, a spus Biden, adăugând: „El s-ar putea să nu accepte rezultatul alegerilor. Vă promit că nu va face acest lucru.”
„Cred că există potențialul unui nou 6 ianuarie”, a spus reprezentantul Bennie G. Thompson (democrat din Mississippi), care a prezidat comitetul Camerei care a examinat atacul asupra Capitoliului, la CBS News săptămâna aceasta. „Majoritatea oamenilor care au orchestrat 6 ianuarie spun acum „Nu sunt sigur că voi accepta concluziile alegerilor din 2024”.”
Guvernatorul din Dakota de Nord, Doug Burgum, într-un interviu televizat duminică, a evitat o întrebare despre comentariile lui Trump privind violența politică. Burgum, la fel ca Scott, a refuzat să ia în considerare un scenariu în care fostul președinte pierde și a spus că „se așteaptă cu nerăbdare luna ianuarie 2025, când vicepreședinta Harris va certifica alegerile pentru Donald Trump”.
Casa Albă a subliniat că Biden va accepta rezultatele din 2024, în timp ce campania sa de realegere a i-a criticat repetat pe Trump și aliații săi pentru continuarea semănării îndoielii cu privire la legitimitatea alegerilor din America.
„Ultimul vicepreședinte al lui Donald Trump a scăpat cu greu de mulțimea violentă pe 6 ianuarie și acum refuză să-l susțină pentru că înțelege amenințarea pe care Donald Trump o reprezintă pentru democrația noastră – așa că Trump caută un partener de coloană și mai extrem în 2024”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Ammar Moussa, într-un comunicat.
Sondajele arată că alegătorii – în special republicanii – sunt departe de a fi încrezători în democrația americană pe măsură ce se apropie următoarele alegeri prezidențiale. Un sondaj al Universității Quinnipiac din martie a constatat că alegătorii erau aproape împărțiți în mod egal în ceea ce privește credința în funcționarea sistemului de democrație din SUA, cu o mare majoritate a republicanilor spunând că nu este.
Întrebați cât de încrezători sunt că voturile vor fi numărate corect în noiembrie, doi din trei alegători în general au spus că erau „foarte” sau „într-o anumită măsură” încrezători. Acest număr a scăzut la 45% în rândul republicanilor.
Ideea de negare a rezultatelor alegerilor continuă să pătrundă în partidul național republican
Washington Post a relatat în martie că aceia care aplică pentru posturi la Comitetul Național Republican au fost întrebați, în interviurile de angajare, dacă cred că alegerile din 2020 au fost furate. Și mai recent, avocatul principal al RNC-ului, Charlie Spies, a demisionat în urma unui conflict cu Trump privind criticile anterioare ale lui Spies la adresa lui Trump, inclusiv privind afirmațiile sale false despre alegerile din 2020.
„Știri grozave pentru Partidul Republican”, a spus Trump duminică pe platforma sa Truth Social. „Avocatul RINO Charlie Spies este în afara funcției de consilier șef al RNC-ului. Îi urez tot binele!”
Dorința RNC-ului de a mulțumi fixația lui Trump pe 2020 pare acum să planeze asupra căutării lui de coleg de candidatură. A vorbit despre faptul că are multe opțiuni și se așteaptă să ia o decizie mai aproape de Convenția Națională Republicană, programată pentru mijlocul lunii iulie.
Trump l-a remarcat pe Scott ca pe un rival deosebit de util transformat în purtător de cuvânt, glumind că a produs argumente mai bune pentru Trump decât a făcut vreodată pentru el însuși.
Scott și Burgum nu sunt singurii posibili colegi de candidatură ai lui Trump care au evitat întrebările despre consecințele potențiale ale alegerilor din 2024. Reprezentanta Elise Stefanik (din New York), numărul patru republican din Camera Reprezentanților, nu s-a angajat în ianuarie să voteze pentru a certifica rezultatele din 2024 ca membru al Congresului.
„Vom vedea dacă acestea sunt alegeri legale și valide”, a spus Stefanik la NBC News, citând eforturile care erau în așteptare la momentul respectiv pentru a-l elimina pe Trump de pe buletinul de vot primar în câteva state din cauza rolului său în atacul din 6 ianuarie.
Curtea Supremă a fost de atunci de partea lui Trump, permițându-i să rămână pe buletinul de vot.
Un alt candidat posibil la vicepreședinție al lui Trump, reprezentantul Byron Donalds (republican din Florida), a refuzat în martie să spună dacă ar certifica rezultatele din 2024 dacă ar fi vicepreședinte.
„Dacă aveți oficiali de stat care încalcă legea electorală în statele lor … atunci nu, nu aș face-o”, a spus Donalds la un eveniment Axios.
Unii dintre posibilii candidați la vicepreședinție au avut poziții anterioare în contradicție cu eforturile lui Trump de a anula alegerile din 2020. Scott, de exemplu, a votat în Senat pentru a certifica rezultatele din 2020 – câteva ore după atacul din 6 ianuarie – și a spus, în timpul unui dezbateri primare prezidențiale, anul trecut, că Pence a făcut ce trebuie pe 6 ianuarie.
Michael K. Miller, profesor de științe politice la Universitatea George Washington, care studiază democrația, a spus că republicani precum Scott „clar își pregătesc terenul pentru a fi VP, așa că trebuie să adopte retorica preferată de Trump.” Indiferent dacă cred sau nu în ceea ce spun, a adăugat Miller, „este foarte coroziv pentru democrație.”
„Așa se destramă democrațiile”, a spus Miller, adăugând mai târziu, „Este un standard atât de scăzut să spui, ‘Da, alegerile sunt libere și corecte’, sau, ‘Voi respecta rezultatele alegerilor’. … Nu meriți credit pentru că nu comiți o crimă.”
Întrebat săptămâna trecută despre refuzul lui Trump de a promite să accepte rezultatele alegerilor, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că Biden „este dedicat respectării legii și protejării democrației americane”, reiterând că „va accepta voința poporului american”.
„În mod fericit, poporul american a respins extremismul MAGA al lui Trump în 2020”, a spus Moussa, „și va face același lucru și în noiembrie.”