Tsunami-ul de 200 metri care a zguduit Pământul timp de nouă zile: Descoperirile revoluționare ale oamenilor de știință
O echipă internațională de oameni de știință a identificat sursa unui fenomen seismic neobișnuit care a „zguduit Pământul” timp de nouă zile, în septembrie anul trecut.
Vibrațiile detectate de senzori din întreaga lume au fost generate de un mega-tsunami, declanșat de o alunecare de teren în Groenlanda. Rezultatele investigației, publicate în revista Science, au fost realizate cu sprijinul Marinei Daneze și aduc noi dovezi despre impactul schimbărilor climatice în regiunea arctică.
Alunecarea de teren a provocat formarea unui val uriaș, de aproximativ 200 de metri, care a rămas captiv într-un fiord îngust din Groenlanda de Est. În loc să se disipeze, valul a continuat să se miște înainte și înapoi timp de nouă zile, generând vibrații constante. „Când am observat prima dată semnalul seismic, părea diferit de orice cutremur cunoscut. L-am denumit un „obiect seismic neidentificat””, a declarat Dr. Stephen Hicks, de la University College London (UCL), unul dintre cercetătorii implicați.
Semnalul seismic a fost detectat la fiecare 90 de secunde și a atras atenția oamenilor de știință din întreaga lume. Investigațiile lor au relevat că fenomenul a fost cauzat de prăbușirea unui munte într-un fiord îndepărtat, Dickson Fjord, care a aruncat o parte dintr-un ghețar în apă.
Echipa de cercetători a folosit date seismice, imagini din satelit și fotografii realizate de Marina Daneză pentru a identifica locul exact al evenimentului. O imagine din satelit a surprins un nor de praf la locul alunecării, iar comparațiile dintre fotografiile de dinainte și după eveniment au confirmat prăbușirea unui munte.
Oamenii de știință susțin că topirea ghețarilor, accelerată de creșterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice, a contribuit decisiv la acest fenomen. „Ghețarul susținea acel munte, iar atunci când s-a subțiat, muntele a cedat”, a explicat Dr. Hicks. Acest eveniment subliniază impactul schimbărilor climatice asupra peisajului Arctic și nevoia urgentă de mai multe cercetări.
Deși tsunami-ul a avut loc într-o zonă îndepărtată și nu au fost victime, acesta evidențiază riscurile tot mai mari în regiune, unde fiordurile sunt vizitate de nave de croazieră arctice. „Asistăm la o creștere a alunecărilor de teren masive care provoacă tsunami, în special în Groenlanda”, a declarat Dr. Kristian Svennevig, de la National Geological Surveys for Denmark and Greenland (GEUS).