Tudorel Toader, despre momentul în care CCR va lua o decizie referitor la anularea alegerilor: „Într-o singură situaţie”
În contextul unor sesizări recente referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din România, Curtea Constituțională (CCR) a fost pusă în centrul atenției publice. Fostul judecător constituțional Tudorel Toader și alți specialiști în drept constituțional au adus clarificări privind limitele de acțiune ale CCR în acest caz și cadrul legal în care pot fi analizate aceste solicitări.
Poziția lui Tudorel Toader: inadmisibilitatea sesizărilor înainte de turul al doilea
Tudorel Toader a explicat, într-o declarație pentru News.ro, că sesizările depuse de diverse organizații și persoane fizice la CCR sunt considerate „inadmisibile” în această etapă. Potrivit fostului ministru al Justiției, Curtea poate analiza cereri referitoare la alegeri doar după turul al doilea, în momentul confirmării rezultatelor scrutinului.
Toader a subliniat că CCR are posibilitatea de a se sesiza din oficiu doar în cazuri specifice, cum ar fi revizuirea Constituției, și nu în alte situații, inclusiv în context electoral:
„Curtea Constituţională se autosesizează sau se sesizează din oficiu într-o singură situaţie, şi anume atunci când este vorba despre revizuirea Constituţiei. În rest, absolut niciodată. Să aşteptăm decizia Curţii, însă este foarte puţin probabil ca acum să ia o decizie de anulare a alegerilor (n.red. şi în condiţiile în care în străinătate votarea a început deja de azi-noapte, de la ora locală 1.00)”, a explicat Tudorel Toader.
Alți specialiști consultați de News.ro au confirmat punctul de vedere al lui Toader, subliniind că este foarte puțin probabil ca judecătorii CCR să ia în considerare anularea alegerilor înainte de turul al doilea. Aceștia au indicat că orice analiză a documentelor declasificate sau a altor dovezi relevante va fi făcută abia după încheierea procesului electoral.
Declasificarea documentelor provenite de la SRI, SIE și MAI, aprobată recent de președintele Klaus Iohannis, va oferi un cadru suplimentar de verificare. Totuși, experții consideră că analiza acestor informații va avea loc doar după confirmarea rezultatelor finale ale alegerilor.
CCR a transmis joi seară că toate petițiile și cererile referitoare la procesul electoral au fost înregistrate și vor fi examinate. Totuși, Curtea a precizat că, în această etapă, poate analiza doar contestații formulate de candidații calificați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform dispozițiilor constituționale.
Elena Lasconi, candidata USR, a declarat într-un interviu acordat la TVR că nu va contesta rezultatele în această etapă. Ea a justificat decizia prin nevoia de a evita amplificarea tensiunilor sociale.