Tulburările anxioase tratate fără medicamente
Un recent studiu demonstrează că meditația conștientă ar putea lua locul medicamentelor prescrise pentru combaterea tulburărilor anxioase.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, tulburările anxioase reprezintă o boală: persoanele care sunt afectate au o stare de neliniște constantă și sunt dificil de controlat o perioadă de cel puțin șase luni. La acestea se mai pot adăuga simptome fizice: dureri de cap, dureri musculare, oboseală, insomnii, palpitații, transpirații…
În general, tulburările anxioase sunt ținute sub control cu ajutorul medicamentelor (anxiolotice și/sau antidepresive) în asociere cu psihoterapie.
Un recent studiu franco-american, artă că meditația ar fi la fel de eficace ca medicamentele pentru combaterea anxietății cronice.
Între iunie 2018 și februarie 2020, cercetătorii au făcut studii asupra 208 voluntari suferinzi de tulburări anxioase. 102 dintre acești voluntari au format un grup de meditație conștientă, care practicau această terapie în ședințe de 45 de minute zilnic, timp de opt săptămâni. Restul de 106 voluntari au fost tratați cu un antidepresiv.
Rezultatul? În medie, la finalul experimentului, scorul CGI-S (o scală care măsoară intensitatea simptomelor anumitor boli psihice, printre care anxietatea) a arătat o scădere cu 1,35 puncte în grupul ”meditație” și cu 1,43 puncte în grupul ”antidepresive”.
”Ceea ce demonstrează că rezultatele meditației conștiente sunt echivalente cu cele ale farmacoterapiei, a precizat dr. Eric Bui, profesor de psihiatrie la Universitatea Caen, care a participat la acest studiu, pentru Ouest France.
De semenea, prof. Eric recomandă persoanelor care prezintă tulburări anxioase să efectueze, în timpul zilei, exerciții de respirație profundă, liniștitoare, să se ridice pe vârful picioarelor în stare de relaxare și concentrare.