„Tulpina mexicană”, variantă sau mutație?
O nouă tulpină de COVID-19 ar fi generat explozia cazurilor în Mexic. Specialiștii în sănătate din această țară au propria părere cu privire la această „tulpină”.
Ceea ce a fost denumit de mass media drept noua tulpină ar fi provocat 87,23% dintre cazurile de COVID-19 studiate în Mexic în luna februarie. Și ar fi mult mai contagioasă, după cum a informat directorul departamentului pentru cercetare moleculară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Referinţă Epidemiologică (INDRE), Jose Ernesto Ramirez.
Ramirez însă a făcut o declarație mai precisă în acest sens, după ce tulpina descoperită a primit denumirea B.1.1.222 şi prezintă o mutaţie T478K: „Putem face o solicitare pentru a fi denumită această variantă cu un nume specific, dar nu este încă potrivit pentru a o desemna ca nouă variantă mexicană„, a insistat Ramirez.
Mexicul, locul 13
Explozia cazurilor mexicane de COVID-19 este asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări care au detectat noi variante, precum Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, potrivit The Guardian.
Mass media mexicană recunoaște că, în acest moment, „industria călătoriilor” în această țară este sub semnul întrebării și mai mult.
Mexicul a înregistrat joi 877 de noi decese asociate maladiei COVID-19, astfel încât cifra totală a victimelor se ridică la 183.692, potrivit Ministerului Sănătăţii. Au fost raportate, de asemenea, 8.642 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar bilanţul total al contagierilor a ajuns la 2.069.370 de cazuri.
Cu aceste cifre, Mexicul ocupă locul al 13-lea în clasamentul mondial prin prisma contagierilor şi locul al treilea ca număr al deceselor, după Statele Unite şi Brazilia, potrivit Universităţii americane Johns Hopkins.
Un studiu danez sugerează că persoanele infectate cu o variantă britanică a coronavirusului B117 pot avea un risc cu 60% mai mare de a fi spitalizate, a declarat ministrul sănătății Magus Heunicke.