Turbulențele bancare: ce știm acum! Sunt și alte bănci în pericol?
Autoritățile de reglementare din Statele Unite care încearcă să stopeze panica în rândul clienților au închis Silicon Valley Bank și Signature Bank în câteva zile. Pe buzele tuturor stă întrebarea dacă sunt și alte bănci care riscă să se prăbușească.
Vineri, 10 martie, Silicon Valley Bank, un creditor al unora dintre cele mai mari nume din lumea tehnologiei, a devenit cea mai mare bancă care a dat faliment de la criza financiară din 2008. Duminică seara, autoritățile de reglementare au închis brusc Signature Bank pentru a preveni o criză mai largă în sistemul bancar. Închiderile rapide ale băncilor au generat unde de șoc în industria tehnologiei, Wall Street și Washington, scrie The New York Times.
Iată ce știm până acum despre această poveste în curs de dezvoltare.
De ce a eșuat Silicon Valley Bank?
Silicon Valley Bank a furnizat servicii bancare pentru aproape jumătate din companiile de tehnologie și științe ale vieții susținute de capital de risc din SUA, potrivit site-ului său web, și la peste 2.500 de firme de capital de risc.
Timp de zeci de ani, Silicon Valley Bank, plină de numerar de la start-up-uri de mare nivel, a făcut ceea ce fac majoritatea rivalilor săi: a păstrat o mică parte din depozitele sale în numerar, iar restul a folosit-o pentru a cumpăra datorii pe termen lung precum obligațiuni de la Trezorerie. Acele investiții promiteau randamente stabile, modeste, atunci când ratele dobânzilor erau scăzute. Dar, s-a dovedit, că Silicon Valley Bank erau mioapă. Banca nu a luat în considerare ce se întâmplă în economia mai largă, care a fost supraîncălzită după mai bine de un an de stimulente pandemice.
Acest lucru a însemnat că Silicon Valley Bank a fost lăsată în vâltoare când Rezerva Federală, în lupta sa pentru combaterea inflației, a început să majoreze ratele dobânzilor. Acele investiții odată sigure păreau mult mai puțin atractive, deoarece obligațiunile guvernamentale mai noi au generat mai mult interes.
Dar nu toate problemele Silicon Valley Bank sunt legate de creșterea ratelor dobânzilor. Întrucât afacerile băncii erau concentrate în industria tehnologică, Silicon Valley Bank a început să aibe probleme atunci când finanțarea start-up-urilor a început să scadă, conducând clienții săi – un amestec de start-up-uri de tehnologie și directori ai acestora – să-și folosească mai mult conturile. Banca a avut, de asemenea, un număr semnificativ de deponenți mari, neasigurați – genul de investitori care tind să-și retragă banii în timpul semnelor de turbulență. Pentru a îndeplini cerințele clienților săi, banca a fost nevoită să vândă unele dintre investițiile sale cu o reducere mare.
Odată ce Silicon Valley și-a dezvăluit uriașa pierdere miercuri, industria tehnologică a intrat în panică, iar start-up-urile s-au grăbit să-și scoată banii, ceea ce a dus la o fugă bancară.
Până la sfârșitul săptămânii trecute, Silicon Valley Bank era în cădere liberă. Federal Deposit Insurance Corporation a anunțat vineri că va prelua instituția veche de 40 de ani, după ce banca și consilierii săi financiari au încercat – și nu au reușit – să găsească un cumpărător în care să intervină. Depozite de aproximativ 175 de miliarde de dolari în se află acum sub controlul autorității de reglementare federale.
FDIC, creată de Congres în 1933 pentru a oferi băncilor asigurări pentru depozitele bancare, este responsabilă de menținerea „stabilității și încrederii publicului în sistemul financiar al națiunii”, potrivit site-ului său.
Eșecul Silicon Valley Bank, cu sediul în Santa Clara, California, este cel mai mare de la criza financiară din 2008. În urma acelei crize, Congresul a adoptat pachetul de reglementare financiară Dodd-Frank, menit să prevină astfel de prăbușiri.
În 2018, președintele Donald J. Trump a semnat un proiect de lege care reduce frecvența cu care băncile regionale trebuiau să se supună testelor de stres de către Rezerva Federală. Săptămâna trecută, pe măsură ce știrile despre falimentul Silicon Valley Bank s-au răspândit, unii experți în domeniul bancar au spus că pachetul Dodd-Frank ar fi putut forța banca să își gestioneze mai bine riscurile ratei dobânzii dacă nu ar fi fost anulată.
De ce a eșuat Signature Bank?
La două zile după ce FDIC a preluat controlul asupra Silicon Valley Bank, autoritățile de reglementare din New York au închis brusc Signature Bank, duminică, pentru a împiedica riscul în sistemul financia.
Signature Bank, care a oferit servicii de creditare pentru firme de avocatură și companii imobiliare, avea active de mai puțin de 100 de miliarde de dolari în 40 de sucursale din SUA. Printre clienții băncii se numărau niște persoane asociate cu Organizația Trump, compania fostului președinte Trump. În 2018, banca în vârstă de 24 de ani a început să ia depozite de active cripto – o decizie fatidică după ce industria a căzut după prăbușirea busei de criptomonede FTX.
La fel ca și clienții Silicon Valley Bank, majoritatea clienților băncii Signature aveau mai mult de 250.000 USD în conturi. Federal Deposit Insurance Corporation asigură depozite doar până la 250.000 USD, așa că orice sumă peste este acest nivel nu avea aceeași protecție guvernamentală. Aproape nouă zecimi din depozitele de aproximativ 88 de miliarde de dolari ale Signature Bank erau neasigurate la sfârșitul anului trecut, conform documentelor de reglementare. Pe măsură ce problemele băncii Silicon Valley au început să se răspândească săptămâna trecută, mulți dintre clienții Signature au intrat în panică și au început să sune la bancă, îngrijorați că propriile depozite ar putea fi în pericol.
Signature a văzut un torent de depozite ieșind vineri din cuferele sale, potrivit unei persoane care cunoaște problema, iar stocurile băncii au început să scadă.
Ce au făcut autoritățile de reglementare până acum?
Autoritățile de reglementare s-au grăbit să controleze consecințele , iar prăbușirea a două bănci în trei zile a determinat o reevaluare rapidă a creșterilor ratelor dobânzii ale Rezervei Federale FED. Înainte de prăbușirea băncilor din acest weekend, era de așteptat ca FED să să crească rata dobânzii de o jumătate de punct la următoarea sa întâlnire, 21-22 martie.
Anunțând închiderea Signature, autoritățile de reglementare au declarat duminică că depozitele în bancă precum și cele din Silicon Valley Bank vor rămâne întregi, indiferent de cât bani sunt în cont.
Luni dimineață, președintele Biden i-a asigurat pe americani că sistemul financiar este stabil și că depozitele clienților „vor fi acolo când ai nevoie de ele”.
Secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen, a declarat duminică că autoritățile de reglementare au lucrat în weekend pentru a stabiliza Silicon Valley Bank – și ea a încercat să asigure publicul că sistemul bancar american mai larg este „sigur și bine capitalizat”.
În același timp, ea a recunoscut că multe întreprinderi mici mizează pe fonduri legate la bancă.
Yellen a sugerat că o posibilă soluție ar putea fi achiziția Silicon Valley Bank, subliniind că autoritățile de reglementare încearcă să abordeze situația „în timp util”. Potrivit unei persoane familiarizate cu problema, FDIC a lansat sâmbătă o licitație pentru Silicon Valley Bank, care urma să se încheie duminică după-amiază.
Duminică, FDIC a invocat o „excepție de risc sistemic”, care permite guvernului să ramburseze deponenții neasigurați pentru a preveni consecințele grave pentru economie sau instabilitatea financiară. Tot duminică, FED a anunțat că va înființa un program de creditare de urgență, cu aprobarea Trezoreriei, pentru a oferi finanțare suplimentară băncilor eligibile și pentru a se asigura că acestea sunt capabile „să îndeplinească nevoile tuturor deponenților lor”.
Sunt și alte bănci în pericol?
Dispariția Silicon Valley Bank și a Signature Bank a pus în atenție provocările din jurul băncilor mici și mijlocii , care tind să se concentreze pe afaceri de nișă și pot fi mai vulnerabile la operațiunile bancare decât băncile mai mari. Cea mai imediată îngrijorare este că eșecul uneia ar speria clienții altor bănci. Atât Silicon Valley Bank, cât și Signature sunt mici în comparație cu cele mai mari bănci ale națiunii – activele de 209 de miliarde de dolari ale Silicon Valley Bank și cele de 110 de miliarde de dolari ale Signature pălesc în fașa celor peste 3 trilioane de dolari la JPMorgan Chase. Dar fuga bancară se poate întâmpla atunci când clienții sau investitorii intră în panică și încep să-și tragă depozitele.
Luni, băncile mai mici s-au grăbit să-i asigure clienților că se află pe baze financiare mai solide.
Acțiunile băncilor regionale din SUA s-au prăbușit luni, în timp ce investitorii au încercat să facă față colapsului brusc al Signature Bank și Silicon Valley Bank. First Republic Bank a scăzut cu 60%. Western Alliance din Arizona a scăzut cu 45%, KeyCorp și Comerica au scăzut cu aproape 30%, iar Zions Bancorp din Utah a scăzut cu aproximativ 25%.
Acțiunile băncilor mai mari nu au fost afectate la fel de mult: Citigroup și Wells Fargo au scăzut fiecare cu mai mult de 7%, Bank of America a scăzut cu peste 3%, iar JPMorgan a scăzut cu aproximativ 1%. Indicele bancar KBW, care urmărește performanța a 24 de bănci majore, a scăzut cu 10%, adăugându-se la pierderile mari săptămâna trecută, care au șters aproape 200 de miliarde de dolari din valoarea agregată a băncilor din indice.
Cum este aceasta diferită față de salvările din 2008?
În ultimele zile, pe măsură ce autoritățile de reglementare au preluat controlul a două bănci și au garantat protecția depozitelor la instituții, unii au comparat mișcările cu salvarea băncilor din 2008.
Luni, președintele Biden a încercat să distingă aceste mișcări pentru a preveni mai multe rulări bancare și cele luate în timpul crizei financiare din 2008, când au fost furnizate sute de miliarde de dolari pentru a salva industria bancară. Contribuabilii au suportat o mare parte din această salvare, în timp ce costurile pentru a rămâne întregi deponenții Silicon Valley Bank și Signature Bank vor fi finanțate prin comisioane plătite de bănci în FDIC.
„Acesta este un punct important: nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabili”, a spus dl Biden în declarația sa de luni dimineață. „Permiteți-mi să repet că: nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabili.”
Dar el a spus că „investitorii din bănci nu vor fi protejați”.
„Ei și-au asumat cu bună știință un risc și, atunci când riscul nu a plătit, investitorii își pierd banii”, a spus președintele. „Așa funcționează capitalismul.”