Turcii folosesc piatră de Cârța pentru construcția autostrăzii Sibiu-Făgăraș

Publicat: 13 nov. 2024, 13:22, de Andrei Ceausescu, în Transporturi , ? cititori
Turcii folosesc piatră de Cârța pentru construcția autostrăzii Sibiu-Făgăraș

Compania turcă Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret As, responsabilă pentru construirea autostrăzii Sibiu-Făgăraș, a închiriat 12 hectare de teren de la Primăria Cârța, în județul Sibiu, pentru extragerea materialelor necesare viitorului șantier. Aceste terenuri vor fi utilizate pentru a obține nisip și pietriș, care vor fi transportate direct pe traseul autostrăzii, contribuind astfel la finalizarea proiectului de infrastructură majoră.

În cadrul procesului, Makyol a depus un memoriu de prezentare la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), solicitând avizul necesar pentru exploatarea acestui teren. Potrivit documentului oficial, materialele extrase vor proveni din terasa râului Cârțișoara, un afluent al râului Olt, și vor fi extrase în totalitate deasupra acviferului freatic local, la o adâncime de maxim 15 metri, anunță Turnul Sfatului..

Un proiect de lucrări tehnologice detaliat

Memoriul prezentat de Makyol detaliază etapele procesului tehnologic: lucrările de deschidere și pregătire a terenului, extragerea și prelucrarea materialelor, transportul acestora direct către autostrada Sibiu-Făgăraș, și lucrările de umpluturi și terasamente. Se estimează că în urma exploatării vor rezulta aproximativ 368.000 de metri cubi de material, din care 265.000 de metri cubi vor fi nisip și pietriș, iar restul va fi pământ excavat. Aceste materiale vor fi utilizate în construcția infrastructurii de drumuri sau ca agregate pentru diverse proiecte de construcții.

În plus, după finalizarea lucrărilor de exploatare, compania turcă va asigura refacerea ecologică a terenurilor, prin umpluturi și taluzări, iar terenurile vor fi readuse la starea lor inițială, potrivit autorităților locale.

Impactul asupra comunității și economiei locale

Primăria Cârța a confirmat că, pe lângă cele 12 hectare deja închiriate, Makyol a solicitat încă 5 hectare pentru a extinde zona de exploatare. Potrivit primarului comunei, Daniel Cîndulețiu, prețul plătit de constructorul turc pentru închirierea terenului este de 2.640 de euro pe hectar, pe an. De asemenea, el a subliniat că terenul închiriat este într-o zonă care nu era folosită pentru culturi agricole sau alte activități, fiind o fosta pășune și zonă de extracție a cărămizii.

„Pentru noi este benefic, deoarece terenul nu era utilizat altfel. La finalizarea lucrărilor, dacă terenul va fi acoperit cu pământ negru, îl putem readuce la starea inițială și putem reconstrui pășunea”, a spus primarul Cîndulețiu.

Un alt efect pozitiv pentru comunitatea locală este creșterea valorii terenurilor din zonă. „Prețurile au crescut considerabil în ultimul an. Până acum, terenurile se vindeau cu aproximativ 5.000 de euro pe hectar, iar acum se vând cu peste 10.000 de euro”, a adăugat primarul, referindu-se la creșterea interesului pentru proprietățile din apropierea șantierului autostrăzii.