Turism psihedelic: noile destinații turistice cu droguri în microdoze

Publicat: 10 mai 2024, 22:48, de Radu Caranfil, în LIFESTYLE , ? cititori
Turism psihedelic: noile destinații turistice cu droguri în microdoze

Inspirându-se din mișcarea hippie a anilor ’70, când oamenii își găseau comuniunea pe plajele din Goa, Formentera, Essaouira și Kathmandu, o nouă generație de călători explorează lumea în căutarea unor călătorii psihedelice specifice. Totuși, abordarea actuală este mai puțin artizanală. În loc să primești o pastilă de la o mână necunoscută sau o țigară cu un aspect exotic, acum este recomandat să rezervi locuri în locații specializate, unde specialiștii ghidează, în fiecare etapă, consumul unei colecții de substanțe cu virtuți speciale.

Călătorie în Psihedelia

Se vorbește despre o „renaștere psihedelică”, pe măsură ce piața explodează (se estimează că sectorul va genera 10,7 miliarde de dolari până în 2027, comparativ cu 3,8 miliarde în 2023 conform statisticilor oficiale) și se îmbină perfect cu un boom al călătoriilor spre pensiuni fermecate. Adresele care propun să te familiarizeze cu aceste formule, dar într-o versiune „microdoză”. Ideea este de a te bucura de beneficiile acestor molecule în doze mici, într-un proces de relaxare și refacere, mai degrabă, decât pentru scopuri recreaționale necontrolate și, prin urmare, potențial periculoase.

Centrul de Vindecare Soltara, Costa Rica

În Costa Rica, Centrul de Vindecare Soltara îi introduce pe vizitatori, în cadrul șederilor care variază de la 5 zile la 3 săptămâni, în ceremonii șamanice bazate pe ayahuasca. Această amestec de plante din Amazon (consumat de secole de triburile locale) se bea între sesiuni de respirație profundă, desene, plimbări prin junglă sau băi florale. Deoarece urmărirea este personalizată, nu mai mult de 20 de oaspeți pot să poposească acolo simultan. Pe parcursul mai multor ore, aceste ritualuri generează halucinații puternice, creând noi conexiuni neuronale, până în punctul în care mulți cercetători le consideră o alternativă interesantă pentru tratamentul depresiei (printre altele). Cu toate acestea, sunt proiectate pentru un public informat, trebuie, deci, remarcat faptul că este necesară o serie de precauții și că aceste experimente pot fi, de asemenea, sursa unor efecte secundare remarcabile (anxietate, insomnie, vărsături, etc.).

Retreatul Tangerine din Olanda

Înapoi în Europa, Retreatul Tangerine, plasează psilocibina (mai bine cunoscută sub numele de ciuperci halucinogene) în centrul atracțiilor sale. Situat într-un mic sat olandez înconjurat de păduri dense, ele sunt consumate în doze mici pentru a „renunța și a lucra la o deschidere emoțională”. Și asta e în plus față de sesiunile de meditație, yoga sau plimbări prin pădure.

Resortul Wellness Coral Cove din Jamaica

Similar, în Jamaica, Coral Cove Wellness Resort organizează pachete de wellness constând în băi sonore, masaje și ciuperci, întotdeauna în doze micro. Cu picioarele în apă, la câțiva pași de Negril, acestea sunt consumate după apusul soarelui, admirând stelele și lângă foc. Este o ceremonie ghidată de un expert și un medic naturopat, ale căror roluri sunt sprijinul psihologic al participanților, înainte, după și în timpul experimentului.

Stabilimentul Tandava din Mexic

În cele din urmă, formula mai puțin cunoscută, 5-MeO-DMT, câștigă tot mai mult teren la Tandava. Așezat în regiunea Tepoztlon din Mexic, locul fondat de Joel Brierre și Victoria Wueschner democratizează beneficiile acestui component al glandelor parotoide ale broaștelor din deșertul Sonora. Supravegheați atent, vizitatorii suspină pentru fumul său înainte de a ajunge, în doar câteva secunde, într-o stare de „non-dualitate”, rezultând în pierderea ego-ului, aliată cu o „conștientizare de sine care este una cu Universul”. O practică realizată în timpul unui program care combină meditația, masajul și yoga, și care ar putea dezvălui noi perspective neexplorate.

Sunt, toate acestea, soluții (destul de costisitoare) care ne fac în cele din urmă să reflectăm asupra dorinței noastre tot mai mari de a avea grijă de starea noastră de bine fizic și mental. Mai ales într-o eră a suprasolicitării. în care dreptul la deconectare devine un adevărat lux.