Turiști înșelați cu promisiuni de cazare: cum să te ferești de țepe

Publicat: 11 apr. 2025, 13:27, de Alice Călin, în LIFESTYLE , ? cititori
Turiști înșelați cu promisiuni de cazare: cum să te ferești de țepe
Sursa foto: freepik.com

Sute de turiști, înșelați anual în România de persoane care le promit cazare în destinațiile cele mai căutate. De cele mai multe ori însă, acestea fie nu există, fie cei care au făcut oferta nu au drept de folosință asupra lor.

Turiști înșelați cu promisiuni false

Un caz recent ieșit la iveală arată cum o singură femeie a reușit să înșele zeci de turiști. Aceasta are 46 de ani și este administrator al unei firme. Este cercetată penal sub control judiciar pentru înșelăciune în formă continuată, evaziune fiscală și înșelăciune calificată.

„În perioada 2020-2021, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, femeia ar fi închiriat 6 imobile din municipiul Constanța, orașul Eforie, stațiunea Costinești și comuna Limanu, cu scopul exploatării turistice. Pentru aceste imobile nu ar fi achitat suma stabilită drept chirie sau nu ar fi achitat facturile de utilități. De asemenea, femeia ar fi indus în eroare 2 persoane vătămate prin aceea că le-ar fi prezentat drept adevărată împrejurarea falsă că ar avea drept de folosință asupra unui imobil din stațiunea Predeal și le-ar putea asigura cazarea, creându-le un prejudiciu de 5.500 de lei”, a transmis IPJ Constanța.

Mai grav, femeia este acuzată că a indus în eroare 33 de persoane. Ea promitea turiștilor că le poate oferi cazare în diverse imobile din Predeal și Constanța. În realitate, nu avea niciun drept asupra unora dintre aceste proprietăți, notează Agerpres.

Prin promisiuni mincinoase, femeia a cauzat persoanelor vătămate un prejudiciu total de peste 37.500 de lei. În plus, ancheta a scos la iveală și fapte de evaziune fiscală. Femeia a omis să declare veniturile. Astfel a adus un prejudiciu de aproximativ 18.000 de lei către bugetul de stat.

În acest caz este cercetat și un bărbat de 35 de ani, care i-ar fi fost complice.

Cum să te ferești de țepe la cazare

Pentru a evita să devii victima unor astfel de persoane, ar trebui să adopți o serie de măsuri de precauție:

  • Verifică identitatea și credibilitatea ofertantului. Solicită date de identificare complete, existența firmei, și caută recenzii verificate pe internet.
  • Evită să achiți întreaga sumă de cazare înainte de a ajunge la destinație. Negociază trimiterea unui mic avans, urmând să achiți integral la sosire.
  • Solicită un contract scris. Acesta ar trebui să conțină toate detaliile cazării, perioada, prețul și condițiile de anulare.
  • Nu te bucura de prețuri incredibil de mici. Ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate, de obicei chiar sunt. Compară prețurile cu cele practicate de unitățile de cazare verificate.
  • Utilizează platforme de încredere. Site-urile specializate au sisteme de verificare a proprietăților și de protecție a clienților.

În final, ar fi bine să te asiguri că cel care îți oferă cazare poate răspunde tuturor întrebărilor tale fără a ezita. Ofertele de cazare promise de necunoscuți pe care nu ai cum să îi verifici te pot lăsa și fără bani, și fără vacanță.