„Turul 2 înapoi” rămâne cum s-a stabilit: ÎCCJ anulează decizia Curții de Apel Ploiești
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/bg-contactform-e1695010030628.jpg)
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, vineri, anularea sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendă efectele hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024.
Recursul formulat de CCR și Parchetul de pe lângă CA Ploiești
Prin hotărârea publicată vineri, Înalta Curte a admis recursurile formulate de CCR și de Parchetul de lângă Curtea de Apel Ploiești împotriva sentinței pronunțate pe 24 aprilie 2025 de Curtea de Apel Ploiești. Instanța supremă a constatat că judecătorii ploieșteni nu erau competenți să judece cererea de suspendare și anulare a hotărârii CCR, respingând astfel acțiunea formulată de reclamanta Gheorghița Popescu.
„Admite recursurile… Casează în tot sentința recurată… Admite excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești. Respinge cererile… ca inadmisibile. Definitivă”, se arată în minuta ÎCCJ.
Curtea Constituțională a reacționat prompt, considerând că decizia Curții de Apel Ploiești reprezenta un atac direct asupra autorității sale și că încalcă separația puterilor în stat. Împreună cu Parchetul de lângă Curtea de Apel Ploiești, instituția a formulat recurs, argumentând că o instanță judecătorească nu are competența să suspende sau să anuleze o hotărâre a CCR.
ÎCCJ le-a dat dreptate celor două instituții, stabilind că instanțele obișnuite nu pot cenzura hotărârile CCR, care sunt definitive și general obligatorii.
Decizia Înaltei Curți reintroduce în legalitate hotărârea CCR din 6 decembrie 2024, care a anulat alegerile prezidențiale. Practic, hotărârea Curții de Apel Ploiești nu mai produce niciun efect juridic, iar acțiunea reclamantei a fost respinsă ca inadmisibilă.
În același timp, hotărârea ÎCCJ reafirmă principiul conformității deciziilor CCR, care nu pot fi atacate în instanțele de contencios administrativ sau în alte instanțe judecătorești, deoarece acestea au caracter definitiv și constituie parte din ordinea constituțională a statului.
„Presiunile exercitate au fost teribile”
„Sentinta a fost data ieri, astăzi s-a motivat, iar judecatorul desemnat la CA Ploiești a greșit când a trecut termenul de 5 zile de recurs pentru ambele soluții dispuse, anularea respectiv, suspendarea Hotărârii 32/2024 a CCR.În realitate termenul de 5 zile de recurs de la pronunțare este doar pentru dispozitia privind suspendarea. Pentru fondul dosarului, anularea, termenul legal de recurs este de 15 zile de la comunicarea sentinței motivate. Dosarul nu a fost soluționat potrivit procedurii speciale a contestațiilor electorale, ci ca un contencios administrativ obișnuit.În mod normal un dosar nu poate pleca în calea de atac înainte de a expira termenul căii de atac pentru toate părțile implicate”
„Motivarea rapida a sentinței de către judecatorul desemnat la Ploiești și stabilirea intempestiva a unui termen de judecată la ÎCCJ arată că presiunile exercitate au fost teribile. Nu spun că din exterior, pot fi și din interiorul ÎCCJ, care își dorește să pună capăt cât mai repede răzmeriței de la CA Ploiești.”