Turul fermelor din România cu premierul Ciucă și ministrul Chesnoiu
Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, luni, alături de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, ferma Agroserv Măriuța din Drăgoești, județul Ialomița, al cărei fondator este Nicușor Șerban, care administrează peste 2.000 hectare de teren agricol și deține una dintre cele mai moderne ferme de vaci din România.
Nu este, însă, prima fermă unde ajunge premierul pentru a lua pulsul zootehniei românești. De altfel, chiar în primele zile de la numirea sa a ieșit pe teren, vizitând ferma de creștere a puilor din localitatea Frâncești și o fabrică de nutrețuri combinate din localitatea Băbeni, județul Vâlcea. Săptămâna trecută, de exemplu, premierul Ciucă s-a oprit la Avitop, dar a mers și la unitatea de procesare Kosarom din județul Iași.
Printre temele discutate cu ocazia vizitei la Agroserv, a cărei producție de lapte este procesată în fabrica proprie, s-au aflat subvențiile pentru susținerea fermierilor, soluțiile pregătite de Executiv pentru independența energetică a fermelor și a unităților de producție din industria alimentară, precum și proiectul de lege privind salarizarea din agricultură și industria alimentară, aflat în dezbatere în Camera Deputaților.
„Mă bucur de fiecare dată să discut cu fermierii și producătorii români despre modalitățile în care îi putem sprijini să obțină produse de calitate. Ferma pe care am avut plăcerea să o revăd astăzi este un exemplu de investiție în agricultură, cu integrarea materiei prime vegetale în zootehnie și apoi în procesarea laptelui pentru realizarea de produse cu valoare adăugată, inclusiv prin folosirea banilor europeni, gestionați de AFIR. Prin toate măsurile pe care le derulăm la Ministerul Agriculturii oferim producătorilor români predictibilitatea și stabilitatea de care au nevoie”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Din păcate, însă, temele de discuție au fost destul de puține, după câte se pare, și nici nu par că ar putea să salveze fermierii și procesatorii români, amenințați de faliment, din cauza scumpirilor la furaje, dar mai ales la energie și gaze.