Tuse convulsivă în Europa. Recomandările medicului Simin Aysel Florescu

Publicat: 10 mai 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tuse convulsivă în Europa. Recomandările medicului Simin Aysel Florescu
tuse convulsivă gripă prof. univ Mihai Craiu dr. Adrian Marinescu

Ţările europene au raportat o creștere considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite Reuters.

În total, între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European au raportat aproape 60.000 de cazuri, a anunțat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Potrivit ECDC, au fost înregistrate deja 19 decese – 11 sugari și 8 vârstnici – din cauza tusei convulsive. Cunoscută și sub numele de pertussis, tusea convulsivă este o infecție bacteriană, care  poate afecta și plămânii. În prezent, această boală este endemică în Europa.

Bebelușii, cei mai vulnerabili

ECDC subliniază că tusea convulsivă poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice.
ECDC a remarcat că o mare parte din populaţie a ratat creşterea naturală a imunităţii împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.

Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

„Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive. De asemenea, în multe state europene, se procedează la vaccinarea femeilor însărcinate pentru protejarea sugarilor.

ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă.

Prevenție prin vaccinare

Medicul Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, avertizează că tusea convulsivă, cunoscută la noi și sub numele de tuse măgărească, este mai frecventă în cazul bebelușilor deoarece nu sunt vaccinați.

În cazul bebelușilor, tusea convulsivă poate provoca inclusiv stop respirator. La copil, tusea convulsivă se manifestă prin scăderea poftei de mâncare, stare de agitație și  tulburări respiratorii.

Medicul Simin Aysel Florescu recomandă vaccinarea bebelușilor pentru prevenția tusei convulsive.

”Trebuie să primească prima doză de vaccin la vârsta de două luni și din moment ce prima doză de vaccin este dat abia la vârsta de două luni, evident că în primele două luni din viață este expus.

Cele două luni în viață pot fi acoperite prin vaccinarea mamei în timpul sarcinii și de vaccinarea tuturor celor din familie, părinte, bunicii, alți frați mai mari.

În acest fel se creează o imunitate cu care vine protejat copilul în primele două luni de viață, până când începe să-și capete propria imunitate post-vaccinală”,  explică dr. Simin Florescu.