Tusea convulsivă: focare de epidemie în mai multe țări europene!

Publicat: 29 apr. 2024, 23:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tusea convulsivă: focare de epidemie în mai multe țări europene!
tuse convulsivă gripă prof. univ Mihai Craiu dr. Adrian Marinescu

Tusea convulsivă îngrijorează autoritățile sanitare din mai multe țări europene –  Franța, Croația, Danemarca, Regatul Unit, Belgia, Spania, Germania – , care subliniază necesitatea vaccinării pentru prevenirea riscurilor de forme grave.  

De câteva luni, tusea convulsivă și-a „revenit” în Franța, o infecție bacteriană foarte contagioasă a cărei transmitere se face în principal prin contactul cu o persoană conaminată. Un fenomen care a stârnit îngrijorare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și care s-ar putea „intensifica în următoarele luni”.

Potrivit cazurilor raportate de Sante Publique France, aproximativ douăzeci de clustere au fost identificate de la începutul anului 2024 în 8 regiuni, față de 2 într-o singură regiune (Ile-de-France) într-o singură regiune,  în anul 2023.

Ținând cont de această creștere clară, Sante Publique France reamintește importanța vaccinării pentru protejarea persoanelor cu risc de apariție a formelor grave: femeile însărcinate, bătrânii și sugarii sub șase luni. Potrivit  cotidianului Nice-Matin, un nou-născut, în vârstă de trei săptămâni, a murit săptămâna trecută la Spitalul Universitar CHU-Lenval din Nisa.

Concret, se estimează că o persoană bolnavă poate contamina în medie 15 până la 17 persoane.  Potrivit site-ului ”Asigurărilor de Sănătate”, contagiozitatea este maximă în prima săptămână de infectare. Simptomele se manifestă circa trei săptămâni în absența tratamentului, dar numai cinci zile după începerea terapiei cu antibiotice.

Așadar, pentru a putea beneficia de un tratament adecvat cât mai repede posibil, este importantă să cunoaștem simptomele. În general, nu există în primele 10 zile, în perioada de incubație. Apoi, apare scurgeri nazale (rinita). Durează una până la două săptămâni, posibil asociate cu o ușoară febră, duop care apare tusea. Este inițial moderată, dar evoluează cu accese bruște, violente și repetate.  Aceste accese sunt asociate cu spasme care  îngreunează respirația. În unele cazuri apar vărsături și o ”explozie” de vase situate în jurul ochilor. De asemenea, fața pacientului este roșie-albăstrui și umflată.

Nu numai în Franța, dar și înalte țări se observă o creștere a persoanelor diagnosticate cu tuse convulsivă. În Croația, Danemarca și Regatul Unit se vorbește chiar de epidemii, iar  în Belgia, Spania și Germania, de creșteri semnificative.

Tusea convulsivă este o infecție bacteriană respiratorie foarte contagioasă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care provoacă crize și care poate dura câteva săptămâni dacă este netratată.