Tutunul românesc, și subvenționat, și suprataxat. Ioan Niculae, principalul beneficiar
Statul român îi subvenționează pe producătorii de tutun și în același timp suprataxează țigările. Cei mai mulți bani din subvenție au ajuns la omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Seeds Procesing SRL, compania care deține practic monopolul cultivării tutunului în România. De Niculae este legat și scandalul legat de privatizarea Societății Naționale Tutunul Românesc.
În jur de 200 de fermieri au încasat aproape 1,5 milioane de euro pentru tutunul cultivat, iar patru mari companii producătoare de țigarete (BAT, Philip Morris, JTI și Imperial Tobacco) au virat la bugetul de stat în jur de 5 miliarde de euro, bani care reprezintă accize, TVA, alte contribuții.
Suprafața cultivată cu tutun în România, în 2021, a fost de 573 de hectare, conform unui document semnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Conform sursei, 203 de fermieri, cultivatori de tutun, care au primit în jur de 1,48 milioane de euro subvenții, mai puțin decât plafonul maxim stabilit prin lege, de 1,656 milioane de euro. Datele pentru 2022, potrivit documentului, vor fi publicate la finele trimestrului I din 2023.
Cei mai mulți bani din subvenție au ajuns la omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Seeds Procesing SRL, compania care deține practic monopolul cultivării tutunului în România. De Niculae este legat și scandalul legat de privatizarea Societății Naționale Tutunul Românesc.
Cei mai mari cultivatori de tutun, 2021
Schemele de plăți directe pentru producătorii de tutun sunt următoarele:
- Schema de plată unică pe suprafață – 96,2796 euro/ha
- Plata redistributivă – între 1-5 ha: 5 euro/ha; între 5-30 ha: 48,7184 euro/ha
- Plata pentru înverzire – 58,53 euro/ha
- Plata pentru tinerii fermieri – 48,129 euro/ha
Totodată, se acordă ajutor național tranzitoriu ANT1 – 11,94 euro/ha (estimare), ajutor național tranzitori ANT4 – 2484,45 euro/ha (estimare), ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură – 47 euro/ha (pentru 140 l/ha).
Accize tot mai mari, campanii anti-fumat tot mai multe
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății promovează de ani de zile campanii anti-fumat. În prezent, 75-80% din prețul pachetului de țigări îl reprezintă taxarea, adică acciza și TVA. Mai exact, dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producătorului (incluzând costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul, profitul cu impozitul aferent etc.).
Guvernul a majorat accizele la țigări în luna august anul trecut. Începând cu luna aprilie 2023 urmează o nouă majorare a accizelor, conform Ministerului Finanțelor. Acestea urmează să crească de la 594,97 lei pe mia de țigarete acum la 625,97 lei pe mia de țigări.
Programul Național Stop Fumat
În 2007, Ministerul Sănătății au pus în aplicare Programul Național Stop Fumat, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste zeci de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a îi ajuta să renunțe la fumal. Sfaturile specialiștilor StopFumat respectă în totalitate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aliniindu-se altor programe de acest gen desfășurate pe tot globul.
Citește și Studiu: Aproape jumătate din cancere sunt provocate de tutun și alcool