Ucraina acuză: Românii și bulgarii ne scot din piața uleiului de floarea soarelui, cu semințe luate de la noi
Ucrainenii acuză România și Bulgaria că îi ocupă treptat locul pe piața uleiului de floarea soarelui la nivel global, ulei produs, de altfel, din semințe cumpărate chiar de la ei.
Stepan Kapshuk, directorul asociației „Ukroliyaprom”, susține că anumite țări cumpără floarea soarelui ucraineană pentru a-și completa rezervele de materie primă, iar în urma procesării, obțin produse cu valoare adăugată. Ucraina este cel mai mare furnizor de ulei la nivel global, acoperind undeva la 50% din consum.
De exemplu, Bulgaria are o producție de aproximativ 2 milioane de tone de floarea soarelui și unsprezece fabrici de ulei, din care doar vreo patru funcționau înainte război. Bulgarii exportau foarte mult în Grecia.
„Cu cele 900.000 de tone cumpărate din Ucraina, Bulgaria și-a completat rezervele, lucru pe care îl fac și alte state precum Ungaria, România și Turcia. Aceste țări sunt cei mai mari cumpărători de floarea soarelui de la noi, pe care procesând-o, ne cuceresc treptat piața”, a declarat Stepan Kapshuk.
Doar un exemplu, India a importat între 1.300.000 și 1.400.000 de tone de ulei de floarea soarelui în primele zece luni ale sezonului de vânzare. Dintre acestea, Ucraina a livrat 400.000 de tone, România – 390.000 de tone, iar Bulgaria circa 300.000 de tone, ultimele două crescând semnificativ pe această piață potrivit presei ucrainene.
Bulgaria și România, cei mai mari importatori
Bulgaria și România sunt cei mai mari importatori europeni de semințe de floarea soarelui din Ucraina. Bulgarii au achiziționat un volum de 811.445 de tone, în anul comercial 2022/2023 (perioada 1 iulie – 9 aprilie 2023), potrivit datelor Comisiei Europene.
Pe locul doi se află România, care a fost cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din UE în 2022. Țara noastră a importat în perioada menționată 454.376 de tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproximativ 22% din cantitatea record de 2 milioane de tone importate de UE.
Pe locul trei în topul importatorilor se află Ungaria cu un total de 321.772 de tone.
Ucraina a ajuns să fie principalul furnizor de semințe de floarea soarelui al UE, acoperind, în 2022, undeva la 86% din importuri. Anterior, Republica Moldova era cel mai important furnizor.