Ucraina: Autoritățile din Borispol, lângă Kiev, îndeamnă la calm după ce au lansat un apel de evacuare
Autorităţile din Borispol, un orăşel situat la sud-est de Kiev, au încercat marţi să calmeze populaţia pe fondul îngrijorărilor privind un atac iminent al forţelor ruse care îşi continuă ofensiva spre capitala ucraineană, relatează dpa
În cursul nopţii de luni spre marţi, primarul Volodimir Borisenko îi îndemnase pe localnici să plece din oraş pe măsura posibilităţilor, întrucât lupte grele se dau în împrejurimi. Dacă femeile şi copiii ar pleca, bărbaţilor le-ar fi mai uşor să protejeze oraşul, a spus el.
„S-a declanşat o panică pe reţelele de socializare că mâine va începe un atac şi că mâine va fi distrus Borispol”, a declarat marţi dimineaţă devreme într-o intervenţie televizată consilierul ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, citat de Unian.
Panica s-ar fi instalat nu doar la Borispol, orăşel cu 60.000 de locuitori, situat la numai 30 km sud-est de Kiev, ci şi în satele din împrejurimi, precum şi în regiunea Kievului.
Restricții de circulație
În intervenţia sa televizată, Denisenko a amintit că în regiunea Kievului sunt în continuare restricţii de circulaţie, valabile până miercuri, cerând populaţiei să se conformeze acestora.
„Motivul este, ca şi data trecută, că sunt multe ameninţări din partea unor grupuri diversioniste. Aşa e mai uşor să-i prinzi şi să-i distrugi pe sabotori. Totul merge conform planului, totul este în regulă”, a încercat să calmeze spiritele consilierul ministrului ucrainean de interne.
Cu o zi în urmă, trupele ruse au fost alungate de localitatea Makarov din regiunea Kievului, dar – a recunoscut el – în perimetrul localităţilor Stoianka şi Dimer (la vest de capitala ucraineană) se duc lupte grele.
La nord de Kiev, trupele ruse au ocupat localitatea Ivankov, în prezent forţele ucrainene din apărarea teritorială depunând eforturi pentru a elibera oraşul, a mai spus el.
O lună de război
Peste două zile se face o lună de când Rusia a invadat Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ofensiva sa are scopul să pună capăt a ceea ce pretindea el că ar fi „genocid” împotriva etnicilor ruşi din estul Ucrainei.
Între timp, acuzaţiile de încălcări ale dreptului omului de către forţele ruse curg în valuri împotriva Moscovei, care bombardează fără discernământ nu doar infrastructură militară, ci şi obiective civile.
Rusia raportează că face progrese în fiecare zi, dar Ucraina susţine că părţile combatante au încetat să avanseze.
Cea mai mare parte a informaţiilor provenind atât din Rusia, cât şi din Ucraina sunt imposibil de verificat pentru moment, notează dpa.