Ucraina avertizează că va bloca total orice aprovizionare a Europei cu gaz rusesc
Ucraina avertizează că aprovizionarea cu gaz rusesc către Europa va fi întreruptă, ceea ce ar putea forța țările din Europa Centrală să încerce să îl înlocuiască în totalitate
Ministrul Energiei, German Galușcenko, declară că este puțin probabil ca Kievul să înnoiască un acord de tranzit al gazelor, care ar permite Gazprom să exporte gaze naturale către UE prin conductele din Ucraina, potrivit stiripesurse.ro
Acordurile de tranzit din 2019 sunt valabile până la sfârșitul anului 2024 și permit Gazprom să exporte peste 40 de milioane de metri cubi de gaz anual prin Ucraina. Aceasta aduce Kievului aproximativ 7 miliarde de dolari pe an.
„Cred că până în iarna lui 2024, Europa nu va avea deloc nevoie de gaz rusesc”, a spus Galușcenko într-un interviu telefonic. „Dacă acum profiturile din gazul rusesc plătesc războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a armatei private a Gazprom, singurul lucru pentru care ar trebui să plătească în viitor va fi reparațiile.”
El a adăugat că războiul înseamnă că „negocierile bilaterale sunt imposibile”.
Ruta terestră prin Ucraina este una dintre cele două legături de conducte dintre Rusia și Occident. Aceasta reprezintă aproximativ 5% din importurile de gaze ale blocului, dar este doar o treime din nivelul de dinainte de război.
Viitorul tranzitului de gaze este pus la îndoială nu doar de Ucraina.
Săptămâna trecută, șeful Gazprom, Alexei Miller, a avertizat că va opri exporturile dacă Ucraina nu renunță la eforturile de a sechestra activele statului rus. Ucraina încearcă să impună o penalizare de 5 miliarde de dolari pentru infrastructura energetică expropriată ilegal de Moscova în momentul anexării Crimeei în 2014. De asemenea, Gazprom și Naftogaz din Ucraina sunt în conflict în privința taxelor de tranzit.
„Dacă Naftogaz continuă astfel de acțiuni neloiale, nu se poate exclude ca Federația Rusă să impună sancțiuni. Atunci, orice relație între companiile ruse și Naftogaz va fi pur și simplu imposibilă”, a spus Miller.
În ciuda distrugerilor cauzate de bombe, rachete și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, rețeaua de conducte a continuat să transporte gaz către UE, în special în Austria, Slovacia, Italia și Ungaria.
Gazoductul rusesc nu este afectat de sancțiuni, dar Comisia Europeană intenționează să reducă dependența blocului de combustibilii fosili din Rusia până în 2027.
Cu toate acestea, există critici tot mai mari că țările UE care încă importă gaz rusesc nu se diversifică suficient de rapid. Importurile de gaz rusesc în Austria au revenit la nivelurile de dinainte de război. Ungaria primește aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi pe an și a semnat un acord cu Gazprom în aprilie pentru a asigura volume suplimentare.
Austria și Ungaria vor avea probleme
„Dacă tranzitul ucrainean se oprește, livrările de gaze din gazoductul Gazprom către țările UE ar putea scădea între 10 și 16 miliarde de metri cubi (45 până la 73% din nivelurile actuale)”, a spus o analiză din iunie a Centrului pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. Europa cu un deficit în 2025 înainte ca capacitatea suplimentară de gaz natural lichefiat din SUA și Qatar să intre online.
„Pentru Europa în ansamblu, este destul de ușor de gestionat. Dar pentru unele țări aflate la sfârșitul conductei, Austria, Ungaria și așa mai departe, imaginea este puțin diferită”, a declarat Georg Zachmann, senior fellow la think tank-ul economic Bruegel. „Ar trebui să vedem o remaniere a capacităților fizice. , fluxuri fizice. Acest lucru ar putea veni cu costuri suplimentare pentru ei.”
Ar putea fi o ruptură mai permanentă cu Moscova.
„A menține acordul în viață înseamnă că poate că există o șansă în viitor să ne întoarcem la asta. Dar dacă fluxurile sunt oprite, există riscul ca acestea să fie complet demontate, iar privilegiul pe care l-au avut aceste țări în trecut de a avea acces la gaz siberian ieftin va dispărea pentru totdeauna”, a spus Zachmann.
Obiectivul pe termen lung al Ucrainei este de a-și crește propria producție de gaz pentru a satisface cererea UE, a declarat Oleksiy Chernyshov, CEO al Naftogaz.