Ucraina: Două milioane de hectare cultivate cu cereale ar putea să fie pierdute, din cauza războiului
După recoltele record de anul trecut, Ucraina riscă să ajungă acum în situația ca aproximativ două milioane hectare de teren agricol cultivate cu cereale să nu poată să fie recoltate, din cauza războiului, ceea ce ar însemna pierderi de cel puțin 30% pentru fermieri, comparativ cu anii anteriori.
Firma de consultanţă în agricultură APK-Inform susține că suprafaţa însămânţată cu cereale de primăvară în Ucraina ar putea să scadă cu 39%, până la 4,7 milioane de hectare, în acest an, din cauza invaziei armatei ruseşti, potrivit Reuters.
În mod tradiţional, în Ucraina însămânţările de primăvară începeau la finele lunii februarie sau la începutul lui martie, însă în acest an sunt întârziate semnificativ.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului.
Anul trecut, Ucraina a avut o recoltă record de 86 milioane de tone de cereale, după ce a însămânţat cu cereale de primăvară o suprafaţă de 7,7 milioane de hectare.
„După ce trupele ruseşti au intrat pe teritoriul Ucrainei şi ca urmare a continuării ostilităţilor în multe regiuni importante, nu există oportunitatea fizică de a începe însămânţările”, susţin analiştii de la APK-Inform.
Analiştii de la APK-Inform estimează că în jur de două milioane de hectare însămânţate cu grâu de iarnă, orz şi secară în Ucraina ar putea fi deteriorate sau nedisponibile pentru recoltare, din cauza ostilităţilor, astfel că, la final, Ucraina ar putea recolta doar culturile de cereale de pe o suprafaţă de 5,5 milioane de hectare de teren.
„Asta înseamnă o pierdere de 28%”, susţine firma de consultanţă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat săptămâna trecută că ţara ar trebui să însămânţeze cât mai rapid posibil culturile de primăvară, în pofida invaziei ruseşti.
Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrişcă, sare, zahăr, carne şi nutreţ în contextul invaziei ruseşti şi a introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.
Citește și Avertisment europarlamentar: O să vină foamete în UE! În Ucraina nu e nicio palmă de pământ lucrată!