Ucraina la un pas de colaps: occidentul ezită, Putin așteaptă momentul perfect

Publicat: 26 sept. 2024, 22:33, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Ucraina la un pas de colaps: occidentul ezită, Putin așteaptă momentul perfect

În fiecare zi în care Occidentul stă pe margine, ezitând să ia decizii concrete despre furnizarea armelor cu rază lungă de acțiune, Ucraina își pierde terenul, și nu vorbim doar de câțiva metri de front. Vorbim despre perspectiva întunecată a unui colaps iminent. Războiul acesta nu mai poate fi câștigat doar cu promisiuni vagi și discursuri despre „solidaritate”. E nevoie de fapte. Armele și munițiile nu sunt doar necesare, sunt vitale pentru supraviețuirea statului ucrainean. Iar decizia privind armele cu rază lungă de acțiune se lasă așteptată prea mult.

Asaltul necruțător al lui Putin: jocul de-a cucerirea

Vuhledar, un oraș acum transformat în ruine și praf, este doar unul dintre multele exemple de pe harta războiului. Rușii bombardează constant și, ca niște jucători experimentați de șah, așteaptă ca inamicul să cedeze sub presiune. Situația la Pokrovosk e la fel de sumbră, unde trupele ucrainene abia reușesc să respingă atacurile continue. Practic, Putin își joacă cărțile pe baza unui singur calcul rece: uzura. Nu-i pasă câți oameni își pierde, câte tancuri sunt distruse. Pentru el, fiecare zi de lupte obosește și mai mult armata ucraineană și lovește în moralul unui popor deja răvășit de pierderi și distrugeri.

Zelenski cere garanții, dar cât mai poate să reziste?

În timp ce ucrainenii luptă pe toate fronturile, nu doar împotriva rușilor, ci și împotriva timpului, președintele Volodimir Zelenski face apeluri disperate pentru garanții de securitate. Oricât de hotărât pare el în fața camerelor de filmat, realitatea e că Ucraina nu poate supraviețui fără sprijin concret. Problema? Occidentul, cel care și-a făcut un obicei din a sprijini țările aflate la marginea colapsului, este acum prins într-un impas politic. Se vorbește mult despre „planuri de pace”, dar cine le implementează? Și cum să implementezi pacea când Rusia transformă zilnic orașe întregi în mormane de ruine?

Decizia occidentului: mereu „mâine”

Ce ar trebui să fie clar pentru toată lumea este că Ucraina va pierde războiul dacă Occidentul continuă să fie indecis. Avem summituri, întâlniri, declarații, dar când vine momentul să apăsăm butonul pentru a trimite mai multe arme, totul se blochează într-o mlaștină birocratică. Țările NATO, în special cele din Europa de Vest, se tem de escaladare, se tem de răspunsul Rusiei. Problema este că acea escaladare este deja aici, doar că majoritatea nu vor să o vadă. Rusia joacă pe termen lung, iar Europa pare că se joacă cu focul pe termen scurt.

Economia Ucrainei se prăbușește: o rană care sângerează continuu

Nici măcar victoria militară nu garantează o revenire rapidă pentru Ucraina. Războiul a lăsat o cicatrice uriașă pe fața economică a țării. Aproximativ 18% din teritoriu este pierdut, mari centre industriale precum Mariupol și Azovstal sunt acum doar amintiri dintr-o vreme mai prosperă. Agricultura, care reprezenta o parte semnificativă a PIB-ului ucrainean, este la pământ. Regiunile sudice, odată „grânarul Europei”, sunt fie sub ocupație rusească, fie sunt minate până la refuz, făcându-le inutile.

Și, să nu uităm, oamenii. Ucraina trece printr-un exod masiv. Tinerii pleacă în căutarea unui viitor mai bun, în timp ce veteranii războiului se întorc acasă traumatizați, fie în scaune cu rotile, fie purtând în minte amintiri greu de vindecat. O țară îmbătrânită, cu o economie devastată și o infrastructură prăbușită nu poate supraviețui fără ajutorul financiar și militar al Occidentului.

Putin simte sânge în apă: victoria se apropie pe fondul neputinței occidentale

Putin a fost descris de multe ori ca un tactician rece. Și exact asta face acum: așteaptă. El știe că răbdarea occidentală are o limită și că, mai devreme sau mai târziu, Europa se va sătura de războiul de lângă granițele sale. Când asta se va întâmpla, Ucraina va fi lăsată să se apere singură. Și exact atunci Putin va ataca decisiv. Nu va fi nevoie de un blitzkrieg spectaculos. Tot ce trebuie să facă este să aștepte până când oboseala și epuizarea vor face restul.

Lipsa garanțiilor de securitate – capătul drumului pentru Ucraina?

Zelenski cere garanții. Își dorește acea umbrelă de securitate oferită de articolul 5 din Tratatul NATO. Însă chiar și aceasta pare o himeră. Dacă Vestul nu livrează, Ucraina va deveni un nou stat tampon, între un Occident nehotărât și o Rusie fără scrupule. Iar istoria ne-a arătat de multe ori cum statele tampon sunt cele care suferă cel mai mult.

Oricât de mult am încerca să privim optimist spre viitor, trebuie să fim realiști. Dacă nu vor fi schimbări radicale, Ucraina va pierde acest război. În joc nu este doar o bucată de teritoriu, ci însăși existența statului ucrainean. Fie Occidentul înțelege asta și acționează acum, fie va privi cum visul european al unei Ucraine democratice și libere se spulberă.

Ceasul ticăie, decizia trebuie luată acum

Timpul nu mai este de partea Ucrainei. Fiecare oră în care Occidentul ezită este o victorie morală pentru Putin. Fiecare zi în care armele nu ajung la Kiev aduce Rusia cu un pas mai aproape de victorie. Când va fi momentul potrivit pentru o decizie clară? Poate deja a trecut.