Ucraina, la un pas de o nouă epidemie de rujeolă
Experții în domeniul sănătății se tem că o nouă epidemie de rujeolă s-ar putea înregistra în Ucraina, țară devastată de război, când sute de mii de copii nevaccinați vor reveni în școli, în septembrie, transmite Euronews.
Ministrul ucrainean al Sănătății și centrele de vaccinare supraveghează în permanență riscurile de infecție și riscul cel mai important cu care suntem confruntați în prezent este o epidemie de rujeolă, a declarat Ihor Kuzin, vice-ministru ucrainean al Sănătății, ziariștilor de la Kiev, la începutul săptămânii.
Pe continentul nostru, Ucraina a fost un punct fierbinte în privința rujeolei. Scepticismul în privința vaccinurilor și întreruperile în aprovizionarea cu vaccinuri au contribuit la apariția unei epidemii de amploare în 2019.
În Ucraina, primul episod de rujeolă s-a produs între 2017 și 2019. A fost o epidemie masivă pe care guvernul a încercat să o stăpânească. Aproximativ 115.000 de copii au făcut rujeolă, a anunțat Ihor Kuzin.
Potrivit ministrului ucrainean al Sănătății, doar 74% dintre copii de un an și 69% dintre copii de șase ani au primit prima și a doua doză de vaccin contra rujeolei în 2022. Acești copii și de asemenea alții care n-au fost vaccinați între 2 și 17 ani vor fi în curând în clase, unde riscul de răspândire a bolii crește foarte mult.
Aproximativ 260.000 de copii trebuie să fie vaccinați. Dacă nu, riscăm o epidemie masivă, subliniază Ihor Kuzin, precizând că această cifră se referă la cei care nu au fost vaccinați potrivit calendarului de vaccinări.
Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care se transmite prin picăturile răspândite în timpul respirației. Boala poate evolua cu complicații cum sunt pneumonii și inflamații cerebrale. Vaccinarea este soluția pentru evitarea rujeolei.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Ucraina a devenit mai vulnerabilă în fața bolilor contagioase odată cu invazia declanșată în februarie anul trecut.
Înghesuirea oamenilor în adăposturi pentru a se proteja de bombardamente și nerespectarea programelor de vaccinare înlesnesc transmiterea virusurilor.
Când s-a declanșat invazia rusă în Ucraina ne-am dat seama că riscurile cele mai mari le reprezintă epidemiile de difterie și de rujeolă. Pentru a ține sub control amploarea epidemiilor, este esențială imunizarea copiilor nevaccinați care sunt în țară, explică Vusala Allahverdiyeva, specialist în prevenția bolilor și vaccinare în cadrul OMS.