Ucraina: nou ajutor american pentru documentarea infracţiunilor Rusiei
În dorinţa de a sprijini Ucraina în documentarea infracțiunilor comise de Rusia, Statele Unite au oferit autorităților ucrainene un nou pachet de asistență tehnică, conform Departamentului de Comunicare al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.
Acest pachet include 66 de vehicule, 250 de drone, 9 sisteme de scanare laser 3D cu software-ul aferent și un laborator de analiză ADN.
Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget A. Brink, a declarat: “Este o onoare (…) să ajutăm Ucraina să documenteze, investigheze și să urmărească în justiție crimele de război. Rusia trebuie să răspundă pentru atrocitățile pe care continuă să le comită. Am tot respectul meu pentru cei care fac această muncă deosebit de importantă.”
Igor Klimenko, ministrul ucrainean de interne, a declarat că, de la începutul conflictului, Departamentul juridic al Ambasadei SUA a furnizat Ministerului Afacerilor Interne ucrainean asistență în valoare de peste 287 de milioane de dolari.
În acest context, departamentele de investigații ale Poliției Naționale din Ucraina au beneficiat de un sprijin financiar substanţial din partea Statelor Unite, în valoare de 17 milioane de dolari. Această contribuție financiară reflectă susţinerea Statelor Unite pentru demersurile Ucrainei de a identifica și documenta actele ilicite săvârșite de Rusia pe parcursul conflictului.
De la începutul conflictului în Ucraina, în februarie 2022, s-au înregistrat numeroase crime și încălcări ale drepturilor omului comise de forțele ruse. Rapoarte ale Organizației Națiunilor Unite și Human Rights Watch arată amploarea distrugerii și suferința cauzate de invazia rusă.
Atacurile cu rachete rusești asupra zonelor rezidențiale și infrastructurii critice au produs distrugeri masive și au semănat frică și teroare. Civilii din zonele ocupate de Rusia au fost supuși torturii, relelor tratamente, violenței sexuale și execuţiilor sumare.
Human Rights Watch a documentat utilizarea de către forțele ruse a munițiilor cu dispersie și a minelor antipersonal, atacuri care au vizat spitale și infrastructura energetică, provocând moartea și rănirea civililor. S-au raportat sute de atacuri cu muniții cu dispersie în cel puțin 10 dintre cele 24 de regiuni ale Ucrainei, cu sute de victime.
Parlamentul European a condamnat ferm acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei, catalogându-le ca nejustificate și ilegale, și a cerut oprirea imediată a operațiunilor militare ruse și retragerea forțelor din Ucraina.