Ucraina rămâne fără legume. Plus de 5 euro/tonă la cereale, după distrugerea barajului
Distrugerea barajului Nova Kahovka va lăsa Ucraina fără fructe și legume, în timp ce producția de cereale este practic compromisă pe zeci de mii de hectare.
Dezastrul ucrainean s-a resimțit și pe bursele internaționale de cereale, unde prețurile la grâu și porumb au crescut cu circa 5 euro/tonă, marți, 6 iunie, imediat după ce a apărut informația cu privire la distrugerea barajului Kahovka.
De altfel, pe piața cerealelor, îngrijorarea este destul de mare, mai ales că efectele secetei încep să se vadă în Nordul Franței, Germania, dar și din SUA, ceea ce dă naștere unor temeri privind aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. Probleme sunt și în Australia, unde este așteptată o producție de grâu mai mică cu peste 10 milioane de tone.
Pe Euronext, grâul cu scadența în septembrie a crescut cu 4,50 euro/tonă, până la 235 euro/tonă, în timp ce contractele cu scadență în decembrie au crescut cu 4,50 euro/tonă, până la 240 euro/tonă. În același timp, porumbul cu livrare în noiembrie 2023 a urcat cu 4,75 euro/tonă până la 226,50 euro/tonă, în timp ce pentru contractele cu scadență în august 2023 avansul este de 5,25 euro/tonă, până la 227,25 euro/tonă.
Citește si Cine sunt producătorii români care se roagă de ANAF să vină cât mai repede în control
La Chicago Mercantile Exchange, preţul grâului a cunoscut o majorare de 2,4% la începutul tranzacţiilor de marţi de la Chicago. Astfel, cotația la porumb s-a majorat cu peste 1%, în timp ce ovăzul a urcat cu 0,73%.
Culturi compromise
În zona din sudul Ucrainei care se confruntă cu inundaţii uriaşe, în urma distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka se afla numeroase terenuri agricole, compromise acum.
Mai trebuie precizat că apa din lacul Kahovka era folosită pentru irigarea a zeci de mii de hectare în sudul țării – de la culturi de cereale, suprafețe de legume sau livezi. Potrivit presei locale, undeva la 80% din producția de legume din Ucraina era dependentă de utilizarea apei din rezervorul Kahovka, distrus acum. Și sunt doar primele cifre la cald. Între timp, circa 17.000 de persoane au fost evacuate din zonă.