Ucraina se luptă să scoată grâul și uleiul de gătit din țară. Guvernatorul Băncii Marii Britanii își declară neputința
Guvernatorul Băncii Marii Britanii a avertizat cu privire la prețurile alimentelor, care vor deveni ”apocaliptice”, spunând că se simte ”neputincios”, pe fondul inflației în creștere.
Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca a acționat prea încet pentru a aborda inflația, dând vina pentru o ”situație proastă” pe o serie de șocuri externe, inclusiv războiul din Ucraina și carantina din China.
”Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el.
Oficialul a explicat că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor. El a spus că războiul din Ucraina a mărit prețurile la energie, care sunt cel mai mare motor al inflației – în timp ce carantina din Shanghai a exacerbat creșterea costului mărfurilor, din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.
Bailey a mai spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul persoanelor care au părăsit piața muncii după ce amenințarea pandemiei a dispărut, lucru care a dus la lipsa forței de muncă, care afectează și ea inflația.
Indicatorul prețurilor de consum (IPC) a inflației a atins 7% în martie și este de așteptat să treacă de 10% în cursul acestui an, în Marea Britanie. Michael Saunders, membru al Comitetului de politică monetară al Băncii Angliei, a transmis că ”nu există nicio politică monetară care ar fi putut menține inflația la 2% în acest an”.
Cea mai mare provocare a cadrului de politică monetară din ultimii 25 de ani
Guvernatorul Băncii Angliei a spus că explozia prețurilor la alimente este o mare îngrijorare pentru Banca Centrală, deoarece Ucraina se luptă să scoată grâul și uleiul de gătit din țară.
”Factorul de risc al inflației, și va suna destul de apocaliptic, este mâncarea”, a precizat el. Bailey a transmis că a vorbit cu ministrul de Finanțe al Ucrainei la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea planta culturi în această primăvară, dar ”nu au nicio modalitate” de a le expedia.
”Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în prezent. Așa cum stau lucrurile în acest moment, se înrăutățesc. Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră. Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară – este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare”, a spus el, potrivit Sky News.
Ucraina și Rusia țări importante pentru producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul global cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% cu grâu, potrivit Națiunilor Unite.
Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat, de asemenea, că șomajul va crește pe măsură ce inflația va crește. El a spus că prețurile vor fi, în cele din urmă, micșorate de un ”șoc” asupra veniturilor reale, care ”va avea un efect asupra cererii interne și va diminua activitatea”. ”Mă tem că se pare că va crește șomajul”, a adăugat oficialul, care a menționat că Banca Angliei se confruntă cu cea mai mare provocare a cadrului de politică monetară din ultimii 25 de ani.