Ucraina și SUA, acord strategic: Kievul cedează accesul la resurse minerale în schimbul sprijinului american

Publicat: 25 feb. 2025, 22:02, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ucraina și SUA, acord strategic: Kievul cedează accesul la resurse minerale în schimbul sprijinului american

Ucraina a aceptat condiţiile lui Donald Trump şi va semna un acord ce le va permite Statelor Unite să exploateze minereurile sale, scrie Financial Times.

Sursa citată arată că oficialii ucraineni speră că decizia va îmbunătăți relațiile cu administrația Trump și va deschide calea pentru un angajament de securitate pe termen lung al SUA.

„Ucraina ajunge la un acord cu SUA privind minereurile. Kievul speră că acordul privind explorarea în comun a resurselor va îmbunătăți relațiile cu administrația Trump”, notează prestigioasa publicaţie din SUA.

Miniștrii Economiei, Justiției și Externelor din Ucraina au semnat un acord important, iar președintele Volodimir Zelenski urmează să călătorească la Washington pentru a-l semna alături de Donald Trump. Liderul american a declarat că o întâlnire cu Zelenski ar putea avea loc „săptămâna viitoare”.

Ce prevede acordul

Acordul prevede crearea unui fond special în care Ucraina va contribui cu 50% din încasările viitoare rezultate din „monetizarea” resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, precum și din infrastructura asociată acestora. Scopul acestui fond este de a finanța proiecte de investiții în Ucraina, stimulând dezvoltarea economică a țării.

Administrația Trump ceruse inițial ca SUA să obțină profituri de 500 de miliarde de dolari din exploatarea mineralelor rare ale Ucrainei, ca o formă de compensare pentru împrumuturile acordate în timpul războiului.

În plus, propunerea inițială includea o prevedere conform căreia SUA ar fi deținut 100% control asupra unui fond de reconstrucție finanțat din extracția resurselor naturale ale Ucrainei. Acești termeni au fost considerați inacceptabili de către oficialii ucraineni și, în versiunea finală a acordului, au fost eliminați.

O altă modificare importantă a fost includerea unui mandat care impune ca fondul să investească exclusiv în Ucraina, ceea ce reflectă o cerință esențială a Kievului. Oficialii ucraineni subliniază că acordul semnat este doar un „acord-cadru”, ceea ce înseamnă că nu va avea efecte financiare imediate.

Nicio sumă de bani nu va fi transferată până când fondul nu va fi instituit oficial, oferindu-le părților implicate timp suplimentar pentru a clarifica eventualele puncte de dezacord.