Ucraina vrea să creeze un „coridor verde” prin Moldova și România pentru a accelera transportul mărfurilor
Ucraina inițiază crearea unui „coridor verde” prin punctul de control ucrainean „Reni”, în conexiune cu Portul Giurgiulești din Republica Moldova și Portul Galați din România pentru a accelera circulația mărfurilor, în special a produselor agricole.
Potrivit unui anunț al Ministerului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii de la Kiev, Ucraina inițiază crearea unui „coridor verde” prin punctul de control ucrainean „Reni” în corelare cu porturile din Giurgiulești și Galați, această inițiativă fiind discutată cu partenerii din Republica Moldova și România.
„Ministerul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii a demarat negocierile cu Republica Moldova și România privind crearea unui <<coridor verde>> între punctele de control Reni (Ucraina) – Giurgiulești (Moldova) – Galați (România) pentru accelerarea circulației mărfurilor și exporturilor de produse agricole ucrainene”, se spune în comunicatul Ministerului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, citat de presa din Republica Moldova.
Această inițiativă a devenit o problemă-cheie în cadrul negocierilor dintre viceministrul ucrainean al Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii, Serghei Derkach, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Mircea Păscăluță și secretarul de stat la Ministerul Transporturilor din România, Ionel Scrioșteanu.
„Datorită acestei soluții, vom putea reduce numărul de opriri pentru camioane și, respectiv, vom accelera controlul. La nivel global, această decizie va rezolva problema dezvoltării infrastructurii la frontiera ucraineano-moldo-română”, a spus viceministrul ucrainean Serghei Derkach.
Pe lîngă crearea unui astfel de coridor, este planificată și modernizarea punctelor de control și extinderea infrastructurii.
Comisia Europeană va finanța conexiunea dintre cele trei porturi, din România, Republica Moldova și Ucraina
Această inițiativă corespunde cu planurile Uniunii Europene de a investi în crearea unor condiții mai bune de utilizare a infrastructurii portuare din zona tranfrontalieră de la Galați – Giugiulești – Reni.
Reamintim că, recent, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a prezentat la Strasbourg, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români, prioritățile strategiilor Comisiei Europene pentru dezvoltarea infrastructurii pentru transporturile de mărfuri în Portul Constanța și în Portul Galați, în contextul evoluțiilor recente din războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Potrivit Adinei Vălean, Comisia Europeană acordă o atenție deosebită zonei de contact dintre cele trei țări, România, Republica Moldova și Ucraina. La Giurgiulești, la 10 km de Galați, la confluența Prutului cu Dunărea, se află granița comună a celor trei state, iar la Vama Giurgiulești dintre România și Republica Moldova se află Punctul Trilateral de Contact România – Republica Moldova – Ucraina.
În aceași zonă se află și cele trei porturi, Giurgiulești (Republica Moldova), Galați (România) și Reni (Ucraina).
Comisia Europeană vrea să realizeze o conexiune în transportul naval de mărfuri în cele trei porturi.