Ucraina vrea să exporte cerealele pe cale ferată. Ce rol are România
După ce porturile de la Marea Neagră au fost blocate, calea ferată pare să fie singura soluție la acest moment pentru ucraineni de a-și putea exporta cerealele. Căile Ferate ucrainene au anunțat că ar putea să le livreze la graniţele cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, de unde pot să ajungă în porturile şi hub-urile logistice ale ţărilor europene.
„Această situaţie cauzează probleme nu doar pentru Ucraina. Cota de cereale ucrainene pe piaţa mondială este de 11%, iar cota de ulei de floarea-soarelui este de 55%. Pentru a preveni criza alimentară globală şi pentru a salva exporturile ucrainene, Căile Ferate Ucrainene sunt pregătite să organizeze urgent livrarea produselor agricole pe calea ferată”, a anunțat Ukrainian Railways pe reţelele de socializare.
Operatorul feroviar poate livra 150 de vagoane de cereale pe zi către România, 45 către Polonia, 17 către Ungaria şi 60 către Slovacia, cu până la 70 de tone de cereale încărcate în fiecare vagon, potrivit Mediafax.
Ucraina a exportat 43 de milioane de tone de diferite cereale în sezonul 2021/22 până la data de 23 februarie, potrivit Ministerului Agriculturii. În 2021, Ucraina şi-a crescut producţia de cereale cu 32%, până la 85,7 milioane de tone.
Citeste si Rușii acuză firmele de transport străine că îi sabotează. Nu mai au cu ce să livreze îngrășămintele