Ucrainenii îl susțin pe Zelenski după confruntarea cu Trump: „O capcană menită să-l umilească”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/tineri-ukr.avif)
Ucrainenii s-au mobilizat în sprijinul lui Volodimir Zelenski după întâlnirea tensionată cu Donald Trump de la Casa Albă, acuzându-l pe liderul american că a pus la cale o capcană menită să-l umilească și că plănuiește să taie sprijinul militar pentru Kiev.
Ucrainenii s-au mobilizat în sprijinul lui Volodimir Zelenski după confruntarea dură de vineri de la Casa Albă și l-au acuzat pe Donald Trump și pe vicepreședintele SUA, JD Vance, că au provocat deliberat și cinic „o încăierare”, transmite ziarul The Guardian.
În Ucraina, președintele a primit un sprijin larg, iar întâlnirea tensionată din Biroul Oval a stârnit dezamăgire. Zelenski a fost lăudat pentru insistența sa că un acord de pace fără garanții de securitate nu are valoare și că Rusia nu poate fi considerată de încredere.
Tensiunile au continuat sâmbătă, pe fondul unor informații conform cărora Trump – care l-a acuzat pe Zelenski că este „lipsit de respect” și că „nu este pregătit pentru pace” – plănuia să taie complet ajutorul militar pentru Ucraina.
Oficiali ucraineni de rang înalt au subliniat că orice acord de încetare a focului cu Moscova, fără garanții clare de securitate, nu va rezista.
„O nouă capcană a lui [Vladimir] Putin a eșuat. Respect pentru președinte pentru curajul de a numi lucrurile pe nume și de a apăra onoarea poporului nostru”, a declarat vicepremierul Mihailo Fedorov, potrivit sursei citate.
De cealaltă parte, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a afirmat că Zelenski a apărat interesul național, în ciuda „presiunilor intense” exercitate de SUA pentru a accepta un acord favorabil Rusiei, apropiat de capitulare. „Avem nevoie doar de o pace justă, cu garanții de securitate”, a spus el.
„Ucraina este cea mai cool țară din lume acum – din nou”.
Unii comentatori l-au criticat pe Zelenski pentru felul în care a gestionat întâlnirea cu Trump, mai spun cei de la The Guardian, sugerând că abilitățile sale de comunicare publică nu l-au ajutat în acel moment. Totuși, majoritatea observatorilor ucraineni consideră că președintele a fost victima unei capcane atent pregătite, menită să-l umilească.
Jurnalistul și bloggerul ucrainean Ilia Ponomarenko a spus că, indiferent de atitudinea lui Zelenski, Trump ar fi găsit oricum un motiv să se simtă ofensat și să declanșeze „o încăierare”.
„Pur și simplu nu poți câștiga cu oameni care nu vor, de fapt, o întâlnire standard, de succes”, a scris el pe X, unde are 1,1 milioane de urmăritori.
Ponomarenko a adăugat că, indiferent de situație, Zelenski ar fi fost oricum etichetat drept „cerșetor”, „cartofor cu războiul” care împinge lumea spre al Treilea Război Mondial sau „un lider nerecunoscător” care blochează planurile lui Trump de a încheia un acord cu Putin.
În ciuda acestei situații tensionate, el a încercat să transmită un mesaj pozitiv: „Ucraina este cea mai cool țară din lume acum – din nou”.
„Cred că ar fi trebuit să tacă și doar să-l asculte pe Trump”
Nu toată lumea din Ucraina a fost de acord cu această viziune. O pensionară, Valentina, intervievată de reporterii The Guardian în Piața Independenței din Kiev, a spus că Zelenski a făcut o mare greșeală. „Cred că ar fi trebuit să tacă și doar să-l asculte pe Trump. Trump vrea să oprească acest război”, a afirmat ea pentru sursa citată. „Țara noastră suferă mult. În fiecare zi mor oameni. Când am văzut ce s-a întâmplat, am plâns, pentru că războiul va continua.”
Un adolescent, Andrii Semeniuta, a spus că opinia publică din Ucraina este împărțită „50-50” în privința președintelui. Întrebat despre schimbul de replici din Biroul Oval, a răspuns: „Nu pot judeca. Este un moment dificil. Din păcate, nu cred că Ucraina își va recupera teritoriile.”
Mulți ucraineni cred că Trump decisese deja să reducă sprijinul pentru Kiev, cu mult înainte de întâlnirea de vineri. Săptămâna trecută, președintele american l-a numit pe Zelenski un „dictator fără alegeri” și a susținut că acesta „face o treabă îngrozitoare”.
Luni, diplomații americani s-au aliniat cu Rusia și Coreea de Nord și au votat împotriva unei rezoluții europene care condamna agresiunea rusă și sprijinea integritatea teritorială a Ucrainei. SUA a propus o rezoluție proprie, care nu includea critici la adresa Moscovei.
Zelenski a plecat de la Casa Albă fără a semna un acord privind mineralele rare pe care Trump le-a cerut pentru a-şi menţine sprijinul pentru Kiev. De fapt, potrivit The Washington Post, Trump ia în considerare deja suspendarea transporturilor de echipamente militare, inclusiv radare, vehicule, muniţie şi rachete către Ucraina, în urma vizitei dezastruoase a lui Zelenski, scrie EFE.