UDMR a impus ca ministrul Mediului să fie jolly joker-ul pădurilor din România
Cu puțin timp înainte de sfârșitul anului trecut, fostul ministru UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a pus pe masa Guvernului o șmecherie legislativă prin care tăierea pădurilor, atât de stat cât și private, se face numai cu acordul său. Astfel, ministrul Mediul a devenit jolly joker-ul pădurilor.
Sub pretextul că nu sunt respectate unele directive europene și că în PNRR sunt impuse anumite măsuri urgente, fostul ministru UDMR al Mediului, Barna Tanczos, cu susținerea unor ONG-uri prietene, a impus cabinetului Ciucă adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 177/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008-Codul silvic, precum şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul silviculturii.
Justificări de dragul justificărilor
Demnitarul UDMR a justificat urgența prin faptul că „împădurirea sau reîmpădurirea prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă a unei suprafeţe de 56.700 ha pe terenuri agricole şi neagricole până în anul 2026 determină necesitatea adoptării unor măsuri imediate în scopul identificării terenurilor şi a speciilor şi ecotipurilor care sunt rezistente la impactul viitor proiectat al schimbărilor climatice” și că luând „în considerare Cauza 2020/2033, care are ca obiect nerespectarea dispoziţiilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, a dispoziţiilor Directivei 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică”. Adică, justificări de dragul justificărilor, dar fără să se țină cont de realitatea din silvicultura românească și fără să-i întrebe pe cei care administrează și exploatează masa lemnoasă.
Exploatarea pădurilor doar prin Monitorul Oficial
De fapt, prin această ordonanță pusă pe masa Guvernului de Barna Tanczos s-a îngreunat exploatarea masei lemnose pe motiv că trebuie refăcut amenajamentul silvic și, astfel, s-a ajuns ca activitatea multor ocoale silvice să fie efectiv blocată până la întocmirea unui nou amenajament. Și colac peste pupăză, Parlamentul a aprobat prin lege, în această săptămână, Ordonanța de urgență nr. 177/2022 cu modificarea unui singur alineat care îngreunează și mai mult activitatea silvică din România: „Amenajamentul silvic intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, împreună cu amenajamentul silvic”.
Astfel spus, ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor decide de acum înainte ce poți face în pădure fie că e de stat ori privată. Dar, atenție, trebuie să ai amenajamentul făcut, adică alți bani pentru amenajament care este întocmit de anumite firme, tot pe bani mulți. Practic, poți să exploatezi masă lemnoasă numai după ce amenjamentul silvic primește ok-ul prin ordin al ministrului Mediului publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, până se realizează amenajamentul silvic, pentru ca ulterior să se emită ordinul de ministru, pot să treacă șase luni, un an de zile sau chiar mai mult, timp în care activitatea ocoalelor silvice este blocată, adică este pusă pe butuci din cauza faptul că nu mai pot exploata și vinde masă lemnoasă. Așadar, UDMR, prin Barna Tanczos și Hunor Kelemen, a blocat activitatea silvică din România ca să pună, în primul rând, pe butuci Regia Națională a Pădurilor- Romsilva.