UDMR se opune organizării unui referendum odată cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare
Parlamentarii UDMR nu vor vota o lege potrivit căreia referendumul ar putea fi organizat odată cu alegerile din parlamentare şi prezidenţiale. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că nu trebuie organizat niciun referendum de ziua alegerilor, ci în oricare altă zi, pentru că votul pentru parlamentare şi prezidenţiale trebuie lăsat liber.
Kelemen Hunor s-a aflat luni în biroul preşedintelui Senatului, mai bine de o oră, fiind invitat, „la o cafea”.
„Săptămâna trecută, de ziua mea, când m-a sunat dl Ciucă şi mi-a urat „La Mulţi Ani” m-a invitat la o cafea eu am spus cu mare drag, mai ales că nu ne-am văzut din iunie, după alegerile europarlamentare. Şi astăzi am trecut la o cafea. Am discutat un pic despre trecut, asta înseamnă când am guvernat împreună şi cum s-a terminat guvernarea, Sigur, fiecare are o abordare şi o analiză a ceea ce înseamnă blat atunci, dar eu am spus că supărările sunt în trecut, aşa cum trebuie să şi fie în politică. (…) Nu am discutat despre referendum absolut deloc. Din punctul meu de vedere nu trebuie organizat niciun referendum de ziua alegerilor. Sunt de acord cu referendumul, cu referendum local oricând, şi pe orice subiect important pentru comunităţile locale, nu doar pentru Bucureşti, fiindcă eu cred că părerea cetăţenilor în astfel de decizii este importantă, dar eu nu aş suprapune niciodată, cu niciun vot politic, nici în Bucureşti, nici în altă parte. Am văzut, a făcut Băsescu, a făcut Iohannis şi cu ce ne-am ales? Cu nimic, Deci, din acest punct de vedere, votul politic pentru Parlament, pentru prezidenţiale, trebuie lăsat liber de orice altă intereferenţă. Dar da, pentru referendum într-o altă zi, oricând”, a afirmat liderul UDMR la Parlament.
Nimeni nu vrea să guverneze cu AUR
El a mai declarat că nimeni nu vrea să guverneze cu AUR, iar PSD şi PNL nu trebui să guverneze împreună după alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
„Trebuie să te gândeşti, pe o perspectivă mai lungă, trebuie să te gândeşti la ceea ce urmează în 2025, 2026, 2027 şi aşa mai departe şi care va fi situaţia în 2028. (…) Costurile economice, sociale, dacă vor fi, atunci cine creşte în opoziţie? Şi atunci am spus ca ori PSD ori PNL din punctul meu de vedere ar trebui să rămână în opoziţie, asta în funcţie de ceea ce votează românii. Asta este pe poza de moment, dar ceea ce se va întâmpla la votul din 25 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie, asta nu vom şti. Sunt trei-patru posibilităţi, mai mult nu. Nimeni nu vrea sa guverneze cu AUR, asta este clar, asta ştim, Se poate ajunge la o soluţie PSD – PNL şi încă cineva, ceea ce din punctul meu de vedere nu este cea mai bună variantă. Se poate ajunge la PSD – USR şi UDMR, se poate ajunge la PNL – USR – UDMR, dacă ajungem. Deci astea sunt variantele”, a explicat Kelemen Hunor.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat săptămâna trecută, că liberalii vor depune în Parlament un proiect care să permită desfăşurarea referendumului local oriunde în ţară, simultan cu alegerile parlamentare, prezidențiale, europarlamentare.
„În democraţie trebuie să înţelegem că vocea poproului este suverană şi noi nu trebuie să blocăm, să punem pumnul în gură oamenilor, motiv pentru care legalitatea acestui demers (a referendumului – n.r.) este foarte clară. Ceea ce trebuie să rezolvăm este legat de acea prevedere legală conform căreia referendumul se poate efectua în acelaşi timp cu alegerile generale sau alegerile prezidenţiale sau europarlamentare dacă se desfăşoară în acelaşi timp cu un referendum naţional. Dacă nu este un referendum naţional, el se poate desfăşura organizându-se secţii de votare separate, ceea ce la nivelul Primăriei Generale a Capitalei sunt luate măsuri, astfel încât, dacă nu reuşim să trecem un proiect legislativ – şi aici fac mențiunea că PNL va depune un proiect de modificare a legii astfel încât inclusiv referendumul local să poate fi desfăşurat fără să mai fie dependent de referendumul național, în cadrul oricărui fel de alegeri şi oriunde în ţară. Nu este vorba de o Ordonanţă de Urgenţă. (…) Din punct de vedere al unui demers legislativ în Parlament, ni-l asumăm. Se poate solicita organizarea unui astfel de demers legislativ şi poate să treacă. Dacă nu va trece în Parlament, atunci se vor organiza secţii de vot pentru referendum separat, în cadrul secţiilor de vot care au fost organizate pentru alegerile parlamentare sau prezidenţiale”, a explicat preşedintele PNL.