11:38, 28.11.2024 • ACTUALITATE
UDMR vrea explicații de la Toni Greblă privind anularea alegerilor
Conducerea Autorității Electorale Permanente ar trebui să dea explicații în Parlament privind anularea alegerilor, consideră UDMR.
Întrebat la Digi24 TV dacă Toni Greblă, președintele AEP, ar trebui să fie audiat în Parlament, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a arătat că „AEP trebuie să-şi câştige un prestigiu în mod clar”.
„Această Autoritate a fost gândită pe un model care, hai să spun, este european şi ea trebuie să preia rolul MAI, pentru că nu MAI ar trebui să organizeze sau să participe la organizarea alegerilor. Evident, pe partea de ordine publică și așa mai departe. Da, dar pe partea electorală, AEP a fost creată astfel încât să ajungă să gestioneze ciclurile electorale, respectiv campaniile și alegerile. Cred că alegerile de la sfârşitul anului trecut ne-au arătat puţin că stilul acesta în care ne-a luat prin surprindere nu mai merge. Deci cu asta am fost luaţi prin surprindere”, a declarat Cseke Attila.
El consideră astfel că sunt necesare explicații
„Drept urmare, trebuie explicaţii şi trebuie explicat ceea ce s-a întâmplat, pentru că s-au anulat acele alegeri, s-au spus anumite lucruri şi acele lucruri trebuie analizate în profunzime, puţin mai mare. Eu cred că instituțiile statului, inclusiv AEP, trebuie să-și ia rolul în serios și să ne spună mai multe, mai deschis și mai transparent. Eu cred că trebuie explicaţii mai multe, nu numai de la AEP”, consideră Cseke Attila.
UDMR nu susține suspendarea președintelui
Cseke Attila a reafirmat că UDMR nu susţine demiterea preşedintelui, asta, pentru menținerea stabilității.
„Demiterea unui preşedinte are reverberaţii în societate – şi de partea care îşi doreşte, şi de partea care nu-şi doreşte. Totuşi, noi în 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte. Am avut suspendare, pe o perioadă de o lună, dar care nu s-a finalizat cu demiterea preşedintelui. Şi cred că, din punctul de vedere al funcţionării statului, totuşi trebuie să menţinem o anumită stabilitate.
Putem să fim sau să nu fim de acord cu o anumită persoană, într-o anumită funcţie publică, dar nu confundăm în niciun caz funcţia publică cu persoana respectivă, şi nu vreau acum la speţa respectivă să mă refer. Deci ne trebuie o anumită stabilitate. Drept urmare, noi, deşi am mai avut opinii şi puncte de vedere care au fost contradictorii cu ale preşedintelui Iohannis, am spus foarte clar că nu vom susţine un asemenea demers, pentru că el nu ne duce mai aproape de soluţie, ne duce doar la scindarea şi mai mare a societăţii”, a motivat Cseke Attila.