UE a luat decizia: când dispar mașinile diesel
A fost anunțată data limită până când mașinile dotate cu motoare diesel mai pot circula în Uniunea Europeană. UE dorește introducerea unor măsuri extrem de dure în ceea ce privește combustibilii fosili.
Au fost adoptate noile norme Euro 7 de către Parlamentul European, care vor intra în vigoare din 2027. De precizat însă este faptul că cea mai dură măsură este aceea a interzicerii comercializării mașinilor alimentate cu benzină și motorină din 2035 în toate statele din blocul comunitar.
Uniunea Europeană dorește ca prin noile reglementări să reducă cât mai mult poluarea cauzată de motoarele cu ardere internă, iar oamenii să facă tranziția către mașinile electrice sau cu energie mai puțin poluantă, cum ar fi hidrogenul. Astfel, a fost deja stabilit un calendar pentru ca autovehiculele cu benzină sau motorină să nu mai fie comercializate în UE.
Citește și: Electric vs. diesel, războiul industriei auto. Cine poluează mai mult?
Limitele de emisie ale Euro 7
Euro 7 nu prevede schimbarea timpului și a distanței la care trebuie menținute limitele de emisie, care ar trebui să fie sub 80 mg/km de NOx, timp de 10 ani și 200.000 de kilometri.
Euro 7 vine însă în premieră cu reglementări privind particulele emise de anvelope și de sistemul de frânare. Aceste măsuri sunt doar o parte din pașii pe care îi vor avea de parcurs europenii pentru o mobilitate sustenabilă.
Citește și: „Dieselgate” 2023. Mercedes are dispozitive „de înfrângere” pentru a înşela testele de emisii
Când dispar mașinile diesel
Și dacă UE dorește interzicerea comercializării mașinilor pe motorină din 2035, interzicerea totală a acestora ar urma să intre în vigoare în 2050. Începând cu acest an, practic toate mașinile cu combustibili fosili vor fi interzise pe străzile din Uniunea Europeană, inclsuiv în România.
Potrivit statisticilor, în februarie 2024, vehiculele alimentate cu motorină au reprezentat 56% din vânzări, în timp ce mașinile pur electrice doar 1%.