UE a stabilit data de la care vor fi interzise centralele pe gaz. Vânzări masive pentru pompe de căldură
Noua directivă privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În curând vom putea spune adio centralelor pe gaz.
Nici măcar cele mai eficiente centrale pe gaz, nu sunt salvate de la regulile aspre ale acestei legi. De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru casele dvs. Noua directivă privind eficiența energetică intră în vigoare în această lună, pe 10 octombrie.
UE va interzice utilizarea de centrale pe gaz
Țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani de grație pentru a transpune această directivă, conform Ziarul Românesc. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.
Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Este cazul, așadar, înlocuirii centralelor pe gaz cu altele noi, mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Dar, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.
Situația pompelor de căldură la nivel european
Pompele de căldură revoluționează încălzirea locuinței în întreaga lume. Aceste aparate care pot fi alimentate cu energie electrică regenerabilă și, prin urmare, sunt 100% curate, o fac și cu un nivel de eficiență de trei ori mai mare decât cel al unei centrale pe gaz.
În prezent, în Europa există 14,84 milioane de pompe de căldură. Țările care conduc detașat sunt: Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Danemarca, Franța și Italia.
Pompele de căldură folosesc același mecanism ca și aerul condiționat. Mai exact se produce o extragere a căldurii din aerul exterior prin schimb termic. Deocamdată prețul pompelor de căldură este destul de piperat! În prezent piața este dominată de centrale pe gaz și motorină. Acum, însă, cu noua directivă UE, calea este deja stabilită. Nu există altă opțiune, decât să ne conformăm.
Astfel, se așteaptă creșteri masive a vânzării pompelor de căldură în toată Europa.
UE nu renunță la ideea de a interzice și sobele pe lemne
Uniunea Europeană vrea să interzică utilizarea sobelor pe lemne. Tranziția de la soba veche la centrala modernă pe peleţi sau biomasă este posibilă, dar e nevoie de subvenții pentru ca acest lucru să se concretizeze.
Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești.
Citește și: Big Brother în școli doar cu acord în unanimitate!