UE alocă 42 de milioane de euro pentru refacerea podurilor din România

Publicat: 13 oct. 2023, 19:00, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
UE alocă 42 de milioane de euro pentru refacerea podurilor din România

Uniunea Europeană acordă 24 de milioane de euro României. Acești banii sunt pentru porturile maritime din România, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Schema a fost aprobată în conformitate cu cadrul temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023, având ca scop susținerea măsurilor în sectoare critice pentru promovarea tranziției ecologice și reducerea dependenței de combustibili. Acest nou cadru aduce modificări și extinde parțial cadrul temporar de criză adoptat la 23 martie 2022, pentru a permite statelor membre să sprijine economia în contextul crizei geopolitice actuale. Acesta a suferit deja ajustări la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022.

România a notificat Comisiei, în baza cadrului temporar de criză și tranziție, o schemă de ajutoare în valoare de până la 24 de milioane de euro (118,6 milioane de lei) pentru sprijinirea operatorilor portuari privați în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Această schemă prevede acordarea de granturi directe cu o sumă limitată. Măsura, finanțată parțial din fondurile de coeziune, va ajuta operatorii portuari privați să îmbunătățească operarea coridoarelor de solidaritate dintre Ucraina și Uniunea Europeană.

Scopul acestei măsuri este să remedieze deficiențele legate de infrastructura portuară, inclusiv achiziționarea de echipamente pentru transportul mărfurilor pe distanțe scurte și extinderea capacităților de depozitare temporară. De asemenea, se va facilita transportul cerealelor și tranzitul prin porturile românești, care necesită sprijin urgent pentru a face față unui volum tot mai mare de trafic de mărfuri.

Comisia a constatat că schema de ajutoare notificată de România îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză și de tranziție. În special, ajutorul nu va depăși două milioane de euro pe beneficiar și va fi acordat până la 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză și de tranziție. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.