Fermierii protestează, UE este ocupată să ajute Ucraina cu 50 de miliarde de euro
În loc să fie preocupați de protestele fermierilor care au loc chiar în fața sediului Comisiei Europene, liderilor UE le pasă mai mult de Ucraina, căreia i-au aprobat un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro în cadrul bugetului UE.
La mică distanță de locul unde s-au aflat șefii de state din UE, fermierii protestează, de ore bune, inclusiv față de produsele venite din Ucraina, dar problemele lor nu se află pe agenda reuniunii.
Deși fermierii spun de luni de zile că produsele din Ucraina le strică piața, în condițiile în care nu respectă normele stricte de mediu impuse fermierilor comunitari și sunt produse cu costuri mult mai mici, se pare că autoritățile de la Bruxelles nu țin cont de păsurile lor.
Mai mult, CE a propus miercuri, reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, promițând, însă, că va consolida în același timp protecția produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană. Adică, vor fi acordate ceva concesii agricultorilor europeni, cel mai probabil.
Furia fermierilor europeni
Nu departe de locul unde s-au întâlnit liderii UE, sunt proteste ale fermierilor din mai multe state membre, care s-au strâns în fața sediului CE nemulțumiți de politica Uniunii cu privire la normele stricte de mediu în agricultură, dar și față de concurența neloială a produselor venite din Ucraina. Deocamdată, însă, nimeni nu i-a băgat în seamă.
Protestatarii au intrat să intre cu forța în sediul CE, au aruncat cu petarde, cu ouă în clădire, fiind ținuți la distanță de scutieri cu tunuri de apă.
Anunțul legat de ajutorul acordat Ucrainei a venit din partea lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European, prin intermediul unui mesaj publicat pe X.
„Acest lucru garantează o finanţare stabilă, pe termen lung şi previzibilă pentru Ucraina. UE îşi asumă leadershipul şi responsabilitatea de a sprijini Ucraina; ştim care este miza”, a spus Michel.
Ajutorul european pentru Ucraina (33 de miliarde sub formă de împrumuturi şi 17 miliarde sub formă de granturi) este inclus într-un amendament la bugetul UE până în 2027.
Kievul are nevoie de finanțare pentru a-şi menţine economia pe linia de plutire, mai ales că ajutorul din partea SUA a fost blocat în Congres.